Evropská komise chce vybudovat „mořské dálnice“

29.09.2008
čtk

Evropská komise chce ulehčit přetíženým silnícím a přesunout část dopravy na moře. Plánuje proto projekt speciálních mořských dálnic. Doprava po nich by měla být za deset let stejně jednoduchá jako po silnicích, napsal internetový server EUobserver. Na projekty je pro roky 2007-13 k dispozici 700 milionů eur.

Pravidelné námořní spoje pro přepravu zboží i lidí mají fungovat mezi různými evropskými přístavy. Jedním z cílů projektu, který Unie podporuje pomocí dvou programů, je usnadnit dopravu do odlehlejších regionů EU a na ostrovy.

Do roku 2010 mají být plně k dispozici první čtyři koridory – v Baltském moři, u pobřeží západní Evropy, jihovýchodní Evropy a poslední u pobřeží jihozápadní Evropy.

Po moři se v Evropské unii přepravuje téměř 90 procent obchodní výměny se zahraničím a 40 procent zboží na vnitřním trhu. V evropských přístavech se ročně naloží a vyloží téměř dvě miliardy tun nákladu.

Členské státy a Komise rovněž zkoumají, jak usnadnit státní pomoc pro rozvoj přístavů a infrastruktury, která přístavy spojuje s dopravou po zemi. Jasněji by ve věci mohlo být letos na podzim.

Existují totiž obavy, že podpora projektu mořských koridorů ze strany Komise může narušit konkurenční podmínky na trhu námořní dopravy. Podle Patricka Verhoevena z Evropské asociace námořních přístavů by se celý projekt měl zaměřit na dopravní spojení z přístavů. Koridory by neměly vznikat uměle, ale na základě poptávky, řekl serveru Verhoeven.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek