Summit EU – Indie řešil hlavně vzájemný obchod

29.09.2008
čtk

Na devátém summitu Evropská unie – Indie v jihofrancouzské Marseille se obě strany dohodly, že urychlí jednání o dohodě o volném obchodu. Dokument se připravuje už od roku 2007. EU a Indie již v roce 2004 podepsaly strategické partnerství.

Mezi Evropskou unií a Indií existuje ve vzájemném obchodu velká nerovnováha. Pro Indii je Unie největším obchodním partnerem, zatímco druhá nejlidnatější země světa až devátým. Loňský obrat výměny zboží a služeb mezi EU a Indií dosáhl 60 miliard eur.

Dohodli jsme se, že jednání urychlíme, prohlásil francouzský prezident Nicolas Sarkozy po setkání s indickým premiérem Manmóhanem Singhem. Chtěli jsme ukázat, do jaké míry je vztah EU a Indie po komerční stránce strategický, dodal Sarkozy. Indický premiér Singh upřesnil, že dohoda by mohla být podepsána koncem roku 2009.

Schůzky se zúčastnili také předseda Evropské komise José Manuel Barroso a nejvyšší představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana.

Kromě vzájemného obchodu byla tématem rozhovorů na summitu současná světová finanční krize, mezinárodní terorismus, aktivita islámských radikálů v Afghánistánu a Pákistánu a pronásledování křesťanů v Indii.

Singha v úterý ještě čeká bilaterální schůzka se Sarkozym a francouzským premiérem Françoisem Fillonem. Pažíž a Dillí podepíší dohodu o spolupráci v civilní oblasti jaderné energetiky. Francouzské firmy by v příštích 15 letech mohly podepsat v Indii v této sféře kontrakty v hodnotě 20 miliard eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek