Srbský prezident připustil rozdělení Kosova

30.09.2008
čtk

Srbský prezident Boris Tadić poprvé připustil možnost rozdělení Kosova. Vláda v Bělehradu hodlá změnit politiku vůči provincii pokud neuspějí snahy o její připojení. Kosovo jednostranně vyhlásilo nezávislost 17. února.

„Jsem připraven o takové variantě uvažovat, pokud se všechny ostatní možnosti vyčerpají,“ uvedl Tadić na dotaz, zda by srbská vláda podpořila rozdělení Kosova mezi většinové Albánce a menšinové Srby.

O této možnosti se spekuluje od vyhlášení nezávislosti Kosova. Tadić je vůbec prvním vysoce postaveným srbským politikem, který se o takové alternativě veřejně zmínil.

Na území dvoumilionového Kosova žije 90 procent Albánců a deset procent Srbů, kteří většinou žijí na severu země, který hraničí se Srbskem. Kosovští Srbové si vytvořili vlastní samosprávu a požadují připojení k Srbsku.

Kosovská vláda nemá na severu země prakticky žádný vliv, posouvání hranic ale odmítá. „Náš vzkaz všem, kteří navrhují rozdělení Kosova, zní, že Kosovo nadobro ztratili,“ řekl agentuře DPA předseda kosovského parlamentu Jakub Krasniqi.

Kosovo zatím uznalo 50 zemí, včetně České republiky. Srbsko jeho samostatnost odmítá a dál ho považuje za svo provincii. Na straně Bělehradu stojí z velmocí Rusko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek