Pozorovatelé EU zahájili misi v Gruzii

01.10.2008
čtk

V Gruzii zahájila činnost pozorovatelská mise Evropské unie, která má dohlížet na dodržování příměří s Ruskem.

V pozorovatelské misi EU, která bude mít v konečné fázi 352 členů, jsou podle agentury AFP Francouzi, Italové, Poláci, Němci, Švédové a Rumuni. Jsou to většinou policisté, vojenští experti nebo odborníci na lidská práva. Neozbrojení pozorovatelé budou mít na svou ochranu pouze lehká obrněná vozidla.

Pozorovatelská mise Evropské unie má dohlížet na rušení dosavadních ruských pozic a koordinovat s gruzínským ministerstvem vnitra příjezd policistů do těchto zón tak, aby se na místě nevytvořilo vakuum.

Podle dohody o odsunu ruských sil z Gruzie, kterou zprostředkovala Francie po srpnové pětidenní gruzínsko-ruské válce, se mají ruské jednotky stáhnout do 10. října.

V úterý Rusko oznámilo, že pozorovatelům neumožní přístup do dvou takzvaných bezpečnostních zón, které Moskva vytvořila v hloubce zhruba šesti kilometrů kolem separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie.

Moskva to za porušení předchozích dohod nepovažuje, protože prý není uzavřena příslušná technická dohoda o práci pozorovatelů i uvnitř zón. Vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana uvedl, že rozmisťování mise EU bude probíhat po etapách.

Pozorovatelé Evropské unie budou dislokováni ve čtyřech polních úřadovnách – v gruzínské metropoli Tbilisi, ve městě Gori jižně od Jižní Osetie, ve městě Zugdidi nedaleko abchazských hranic a v černomořském přístavu Poti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek