Americký senát schválil podporu finančnímu sektoru

02.10.2008
čtk

Americký Senát v noci na dnešek schválil záchranný plán pro finanční sektor. K návrhu by se do konce tohoto týdne měla vyjádřit i Sněmovna reprezentantů, která ho počátkem týdne odmítla. Podle odborníků stále není jisté, zda plán vyřeší všechny současné problémy a podpoří trhy i v delším období.

Dolní sněmovna by měla do pátku rozhodnout o osudu upraveného záchranného plánu pro finanční sektor, na který má být vynaloženo až 700 miliard dolarů (přes 12 bilionů korun). Ve středu večer podpůrný balík schválil Senát a nyní je na tahu dolní sněmovna Kongresu.

Lídři obou stran Sněmovny reprezentantů proto horečně pracují na tom, aby přesvědčili o nutnosti přijetí plánu dostatek těch, kdo se v pondělí vyslovili proti. Týká se to zejména republikánů, z nichž plné dvě třetiny, hlasovaly proti návrhu. Zastánci zákona musí ve sněmovně získat minimálně dalších 12 hlasů. V Senátu návrh problémy neměl, podpořili ho i oba prezidentští kandidáti John McCain a Barack Obama.

Podle průzkumů s návrhem nesouhlasí řada Američanů, kteří vládní plán vnímají jako nadměrné zatížení daňových poplatníků a záchranu nezodpovědných finančníků z Wall Street. Od pondělního hlasování, po němž následoval nejtěžší propad na burzách od krachu roku 1987, se však nálada veřejnosti poněkud změnila a podle agentury AP si již lidé více uvědomují rizika a nutnost pragmatického řešení.

Záchranný plán počítá s tím, že vláda bude vykupovat od finančních institucí hypoteční úvěry, na ně navázané cenné papíry a další aktiva, která zatěžují jejich účetní bilance. Nefungující finanční sektor by měl drtivý dopad na celou ekonomiku a americká vláda upozorňuje, že bez přijetí razantních opatření hrozí Spojeným státům těžká recese a vysoká nezaměstnanost.

Veškeré kroky, které úřady v USA nyní podnikají, mají sice podle odborníků zabránit světové krizi a zřejmě způsobí krátké oživení na trzích, avšak nenabízejí zásadní řešení problému. K tomuto názoru se přidávají i další experti a dodávají, že ani schválení finančního plánu nezabrání celosvětovému poklesu ekonomického růstu, který by mohl trvat ještě nejméně rok.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek