EU ukončí vojenskou misi v Bosně

02.10.2008
čtk

Evropská unie ukončí vojenskou misi v Bosně a Hercegovině. Na pravidelném setkání se na tom dohodli ministři obrany členských států. Českou republiku zastupuje ve francouzském letovisku v Deauville Vlasta Parkanová.

Podle nejmenovaného francouzského diplomata podpořila proměnu vojenské mise na civilní velká většina ministrů. Konečné rozhodnutí padne na schůzce ministrů obrany 10. listopadu. V kontingentu EU, který v Bosně působí, slouží 2500 vojáků. Čeští vojáci se na misi od letošního června nepodílí.

Dvoudenní setkání ministrů obrany se koná ve znamení francouzského tlaku na posílení vojenské spolupráce zemí EU. Francie podmínila posílením vojenské složky Unie svůj návrat do vojenských struktur NATO, které opustila v roce 1966.

Francouzský ministr Hervé Morin vyzval členské státy, aby se spolupráce zúčastnily prostřednictvím konkrétních projektů, v závislosti na svých vlastních prioritách.

Morin na tiskové konferenci označil přístup účastníků jako velmi konstruktivní. Deset zemí podle něho přislíbilo účast v operaci EU proti pirátům u somálského pobřeží, stejný počet států se bude podílet na vybudování letky vojenských dopravních letounů a „velký počet“ přislíbil peníze na modernizaci vrtulníkových kapacit Unie.

Česká republika nabídla v případě vrtulníků své průmyslové kapacity pro případnou modernizaci ruských strojů. Řekl to ředitel odboru komunikačních strategií českého ministerstva obrany Andrej Čírtek. Podle něj ale zatím jde o velmi předběžnou fázi. Na projektu letky dopravních strojů – šlo by pravděpodobně o Airbusy A400M – se ČR přímo nepodílí, ale má zájem o informace o něm.

Setkání v Deauville se zúčastnil také Vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana, který ministry informoval o zahájení pozorovatelské mise EU v Gruzii. Podle Solany začala pozorovatelská mise „velmi dobře, bez problémů“. Pozorovatelé mohli vstoupit i do takzvané bezpečnostní zóny, kterou Moskva vyhlásila podél hranic Jižní Osetie (a druhé gruzínské odštěpenecké oblasti Abcházie). ůvodně sem Moskva nechtěla pozorovatele EU pustit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek