Francie uspořádá summit o finanční krizi

02.10.2008
čtk

Minulý měsíc svět zachvátila dosud nejtěžší vlna nynější úvěrové a finanční krize, která trvá již přes rok. Pád investiční banky Lehman Brothers a další události přiměly americkou vládu vypracovat mohutný záchranný plán pro finanční sektor. Krize se nyní šíří do Evropy, kde již muselo být zachraňováno několik bank a vládní činitelé EU diskutují, jak proti otřesům zasáhnout.

Francie se proto rozhodla v sobotu uspořádat finanční summit šéfů čtyř největších zemí Evropské unie – Francie, Německa, Británie a Itálie. Schůzka, které se zúčastní i nejvyšší činitelé Evropské komise a Evropské centrální banky, bude věnována diskusím o nynější finanční krizi. Sdělil to dnes úřad francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Předsedající Francie pojímá schůzku jako přípravu na nadcházející zasedání finančních činitelů skupiny G7 ve Washingtonu, naplánovanou na 10. října. Sarkozy doufá, že ještě letos bude uspořádán summit skupiny G8 na téma finanční krize.

Cílem tohoto (sobotního) summitu je příprava Evropských činitelů G8 na příští setkání tohoto seskupení k mezinárodní finanční krizi, uvedl úřad prezidenta. Sarkozy nyní vede snahy o koordinaci evropské reakce na finanční krizi, která od minulého měsíce těžce otřásá finančními trhy a hrozí způsobit ekonomický rozvrat.

Sarkozyho tajemník Henri Guaino v televizi Canal Plus sdělil, že sobotní schůzka má najít společný přístup k řešení krize. Důležité je, abychom na schůzce začali nacházet shodu na určitých přístupech a společných pravidlech, řekl.

Finanční krize, jež otřásá světovými trhy, donutila po USA také Evropu přemýšlet nad finanční injekcí pro ekonomiku. Za touto myšlenou stojí především Francie, která chce nalít do finančních trhů 300 miliard eur (420 miliard dolarů). Návrh hodlá přednést prezident Sarkozy právě v sobotu na schůzce evropských finančníků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek