Medveděv se dnes sejde s Merkelovou

02.10.2008
čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová se dnes na návštěvě Ruska sejde v Petrohradu v rámci pravidelných německo-ruských konzultací s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Ve stejné době bude v Moskvě jednat premiér Vladimir Putin s ukrajinskou ministerskou předsedkyní Julijí Tymošenkovou.

Rusko-německé setkání na nejvyšší úrovni se od roku 1998 koná už podeváté. Medveděv ale s Merkelovou jednal už dříve, naposledy v Soči, kdy hovořili hlavně o rusko-gruzínském konfliktu. Merkelová tehdy ruský vpád do Gruzie označila za nepřiměřený, ale na rozdíl od jiných představitelů Evropské unie Rusko nijak tvrdě nekritizovala. Podle pozorovatelů především kvůli velmi dobrým ekonomickým vztahům mezi oběma zeměmi.

Kromě Kavkazu mají oba politici hovořit o spolupráci Ruska s NATO a s EU, o terorismu a drogové hrozbě, jakož i o situaci na Blízkém východě, v Kosovu a v Afghánistánu a o íránském jaderném programu. V centru zájmu podle agentur budou i otázky spojené s politickou podporou rusko-německého konsorcia Nord Stream, které plánuje výstavbu plynovodu na dně Baltského moře. První plyn by prý mohl z Ruska do Německa proudit už v roce 2011.

Ukrajinská premiérka Tymošenková by v Moskvě mohla podepsat předběžnou dohodu o příštích dodávkách ruského zemního plynu na Ukrajinu. Ty v minulosti byly příčinou vášnivých sporů obou zemí. Rusko, které dosud Ukrajině prodává plyn za cenu, jež je ve srovnání se světovou asi poloviční, tlačí na výrazné zvýšení sazby. Rusko by ale chtělo podle pozorovatelů ukázat hlavně politickou podporu nynější ukrajinské vládě, jíž po sporu s prozápadním prezidentem hrozí kolaps. Proto podle agentury Interfax nebude v nynější smlouvě ještě konečná cena ruského plynu pro Ukrajinu zmíněna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek