Špidla chce, aby „mateřská“ dosahovala výše platu

03.10.2008
čtk

Evropská komise předložila balíček návrhů, které mají zlepšit postavení žen odcházejících na mateřskou dovolenou. Kromě prodloužení minimální délky mateřské dovolené ze 14 na 18 týdnů Komise navrhuje, aby ženy dostávaly na mateřské od státu příspěvěk, který by odpovídal jejich poslednímu platu. Členské státy mohou stanovit maximální strop, který nesmí být nižší než je nemocenská.

Balíček návrhů předložil eurokomisař pro oblast sociálních věcí a zaměstnanosti Vladimír Špidla. Legislativní návrh nyní z Komise zamíří do Evropského parlamentu a Rady EU, která zastupuje členské státy.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase by v případě přijetí Špidlova plánu stouply výdaje na podporu v mateřství na dvojnásobek. Jsem přesvědčen o tom, že Evropská komise a Evropská unie jako taková se nemá montovat do národních sociálních systémů, dodal.

Podle Nečase Česká republika od ledna zvýší peněžitou pomoc v mateřství. Výše předchozího platu ale mateřská dosahovat nebude, protože by to bylo pro stát finančně neúnosné. Limit proudloužené mateřské dovolené už Česko dávno splňuje.

V Česku se peněžitá pomoc v mateřství odvozuje od výše platu pomocí poměrně složitého výpočtu, na jehož konci je maximálně 14.370 korun. Od ledna se ale výpočet změní tak, že zvýhodní ženy s průměrnými a vyššími příjmy.

Například matky s průměrnou hrubou mzdou 30.000 korun si od ledna polepší přibližně o čtyři a půl tisíce. Nejvyšší měsíční mateřská bude od ledna téměř 29.000 korun – pro ženy s platem přes 75.000 korun.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek