Ve vztazích Slováků a Maďarů to opět jiskří

03.10.2008
čtk

Spor o školní učebnice, evropské dotace pro maďarské menšinové školství a protimaďarská vyjádření Slovenské národní strany byla témata chůzky maďarské ministryně zahraničí Kingy Gönczové se slovenským velvyslancem Jurajem Migašem.

Gönzová si předvolala Migaše k vysvětlení slovenských vyjádření z posledních dvou týdnů. Slovenská národní strana, která je součástí vládní koalice, totiž vyhlásila, že chce obnovit vojenskou domobranu. Její lídr Ján Slota varoval před snahami maďarských politiků po obnovení Velkých Uher a naznačil, že ze strany jižního souseda hrozí vojenské útoky.

Podle Maďarska jsou podobná vyjádření pro vztahy mezi dvěma sousedy a členy Evropské unie a NATO nepřijatelná a nepochopitelná. Maďarská ministryně konstatovala, že slovenský premiér Robert Fico nese politickou zodpovědnost za celou vládní koalici.

Spor o učebnice a menšinové školství

Podle Gönczové Slovensko rovněž nedodrželo závazky k maďarskému menšinovému školství. Opoziční Strana maďarské koalice si minulý týden stěžovala na rozdělování dotací z fondů Evropské unie. Do jižních okresů, kde žije zhruba půlmiliónová maďarská menšina, prý přichází podstatně méně podpory na obnovu škol.

Slovenští Maďaři také kritizovali ministerstvo školství za učebnici vlastivědy pro čtvrtý ročník žáků maďarské národnosti. Poslanec László Szigeti vyzval k jejímu stažení, protože jsou v ní zeměpisné názvy pouze ve slovenštině.

Vydavatelství Orbis Pictus totiž neakceptovalo nařízení ministerstva, podle něhož mají být geografické názvy uváděné ve slovenštině a v závorce maďarsky.

Slovenská vláda maďarská obvinění zásadně odmítla jako neprodložená. Podle slovenského ministerstva zahraničí jsou záměrně konfrontační kroky v politice Maďarska vůči Slovensku přítomné od počátku existence demokraticky zvolené vlády premiéra Roberta Fica a mohou jen zhoršovat vztahy mezi oběma zeměmi, uvádí se v prohlášení ministerstva.

V prohlášení se dále poukazuje na to, že etnicky motivovaná politika zasahování do vnitřních záležitostí jiných států se v Evropě ukázala být tragicky zhoubná jak v polovině, tak na konci minulého století a zjevně nevymizela ani na začátku 21. století.

Ministerstvo doufá, že vyjádření Budapešti není třeba chápat jako snahu podporovat v sousedních zemích politiku a politiky s extremistickými názory, a chce potvrdit neustálý zájem Slovenska o dobré sousedské vztahy s Maďarskem, uzavírá prohlášení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek