EU pozorovatelé: Rusové se stáhli z prvního kontrolního bodu

06.10.2008
Euractiv

EU pozorovatelé v Gruzii včera ohlásili, že se ruské vojenské jednotky stáhly z prvního kontrolního bodu, který se nacházel v nárazníkovém pásmu kolem hranice separatistické provincie Jižní Osetie.

EU pozorovatelé působí v Gruzii od 1. října, kdy byla oficiálně zahájena pozorovatelská mise EU v Gruzii. Mise má mít v konečné fázi 352 členů z 22 zemí. Nejpočetnější zastoupení má v misi Francie, Itálie, Polsko, Německo, Švédsko a Rumunsko. Z ČR pochází pět pozorovatelů.

Hlavním úkolem pozorovatelské mise EU je dohlížet na stahování ruských jednotek z nárazníkových pásem, které ruská armáda obsadila po rusko-gruzínském konfliktu v srpnu letošního roku. Pásma se nacházejí podél hranic gruzínských separatistických provincií Jižní Osetie a Abcházie se samotnou Gruzií.

V pozorovatelské misi EU působí hlavně policisté, vojenští experti a odborníci na lidská práva. Členové mise nejsou ozbrojení a jezdí v lehkých obrněných vozech. Sídlí ve čtyřech polních základnách ve Tbilisi, Gori, Zugdidi a černomořském přístavu Poti.

Podle dohody mezi EU a Ruskem se ruské jednotky musí stáhnout do 10. října, aby byla s Moskvou obnovena jednání o nové smlouvě o strategickém partnerství s EU. Pozorovatelé EU zaznamenali první známku stahování ruských jednotek 5. října, kdy ruští vojáci opustili kontrolní stanoviště severozápadně od města Gori. Není jasné, kolik takových kontrolních stanovišť ruská armáda má. Bezprostředně po konfliktu Moskva plánovala zřídit v nárazníkových pásmech 36 kontrolních stanovišť.

Mluvčí mise EU řekl pro agenturu Reuters: „Pozorovatelé sledovali likvidaci stanoviště. Je to první zjevný náznak (stahování). Mluvčí gruzínského ministerstva vnitra Shota Utiashvili prohlásil: „Uvidíme, jak to skončí, ale zatím je to dobré znamení.

Gruzie bude podle zprávy Světové banky potřebovat na obnovu finanční pomoc ve výši 2,15 miliard eur. Dárcovskou konferenci, která by měla Gruzii přinést další finance na rekonstrukci po válečném konfliktu s Ruskem, pořádá Evropská rada a Světová banka v Bruselu 22. října.

Další články na www.euractiv.cz

Sdílet tento příspěvek