Ministři financí EU hledají odpověď na finanční krizi

07.10.2008
čtk

Evropskou unii dnes čeká klíčové hlasování o pravidlech, jimiž se mají členské státy řídit při boji s finanční krizí. V Lucemburku se jimi budou zabývat ministři financí EU, kterým je již v pondělí předjednali šéfové státních pokladen eurozóny.

Ministři financí eurozóny se včera v Lucemburku shodli, že nenechají padnout žádnou systémově důležitou finanční instituci. Novinářům to řekl lucemburský premiér a ministr financí Jean-Claude Juncker.

Musíme přemýšlet nad způsobem, jak je zachránit, dodal Juncker s tím, že dohodou se budou zabývat v úterý i ministři financí všech zemí Evropské unie. Zároveň však upozornil, že státy musí dále respektovat Pakt stability a růstu, který stanoví pravidla pro jejich hospodaření.

Čtyři největší země EU se přitom v sobotu na summitu v Paříži dohodly, že pravidla bude třeba uvolnit a budou muset být flexibilní, aby unie mohla lépe čelit krizi. Podle Junckera ovšem flexibilita již v paktu obsažená je.

Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet zase po skončení jednání volal po klidu, protože centrální banka je prý připravena poskytnout finančním trhům veškerý kapitál, který budou potřebovat a jak dlouho jej budou potřebovat. Nervózní trhy přeceňují rizika, dodal.

Evropskou unii dnes čeká klíčové hlasování o pravidlech, jimiž se mají členské státy řídit při boji s finanční krizí. Řada evropských států volala po celoevropském řešení krize, ale v současnosti je nejblíže realizaci návrh Nizozemska, který počítá s tím, že základní odpověď na případné problémy je zcela v kompetenci členských států a teprve další kroky má prodiskutovat celá unie.

Vedle tohoto bodu by ministři opět mohli vyslat signály, které mají uklidnit finanční trhy, podobně jako tomu učinili jejich kolegové z eurozóny v pondělí. Ti se shodli na tom, že nenechají padnout žádnou důležitou finanční instituci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek