Rok SIS v České republice

07.10.2008
Úřad služby kriminální policie a vyšetřování

Od 1. září 2007 bylo díky Schengenskému inforačnímu systému Policií ČR v Česku vypátráno 292 hledaných zločinců.

Před rokem a necelým měsícem se ČR připojila k Schengenskému informačnímu systému (SIS), společné pátrací databázi členských států schengenského prostoru. SIS je zásadní nástroj, který kompenzuje zrušení kontrol na vnitřních hranicích.

Michael Weiss z Národní centrály SIRENE Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování uvádí: „Je to prostředek mezinárodní policejní a justiční spolupráce, který svou efektivitou a rychlostí nemá obdoby. Informace o hledaných zločincích, ale i pohřešovaných dětech, jsou k dispozici přímo všem policistům v celém schengenském prostoru během pár desítek sekund, výměna doplňujících informací cestou centrál SIRENE, ústředních míst pro schengenskou spolupráci, probíhá v řádu hodin.

Záznamy v SIS jsou pro vykonávající členské státy právně závazné a postačují například k zadržení hledané osoby a její vzetí do vazby. Evropský zatýkací rozkaz je zasílán až následně. Proto jsou záznamy v SIS důsledně před odesláním kontrolovány.

V současnosti je k SIS připojeno 25 států. Letos se v polovině srpna připojilo i Švýcarsko. Michael Weiss dodává, „ačkoliv není členským státem Evropské unie, výsledky schengenské spolupráce SIS a SIRENE ho přesvědčily o výhodnosti přistoupení. Zbývající státy EU, stejně jako Lichtenštejnsko, čekají v současnosti na zprovoznění druhé generace SIS (SIS II).

Od 1.9.2007 bylo díky SIS Policií ČR v Česku vypátráno 292 hledaných zločinců, 121 pohřešovaných osob, z toho se jednalo o 22 dětí. Ve 2072 případech byl zjištěn pobyt pro justiční orgány, řešeno 458 nežádoucích cizinců a 750 odcizených nebo ztracených věcí a z toho 330 vozidel. „Čeští policisté tak dokázali, že odpovědnost za bezpečnost celého schengenského prostoru berou vážně a mají velice dobré výsledky dodává Weiss.

Na základě záznamů České republiky vložených do SIS bylo v cizině zadrženo 212 hledaných zločinců, nalezeno 60 pohřešovaných lidí a z toho 31 dětí. Ve 106 případech byl zjištěn pobyt osob a řešeno 966 cizinců, kteří jsou v ČR nežádoucí. Nalezeno bylo také 692 věcí, z toho 192 vozidel. Česká republika má v současnosti v SIS cca 29 530 záznamů k osobám a 1 150 000 záznamů k věcem (z nichž více než milion jsou ztracené nebo odcizené doklady). Národní centrála SIRENE denně v průměru řeší 15 zásahů v SIS, ať už v ČR nebo v cizině. Od spuštění systému jich celkem bylo 5911. Mezi nimi například vypátrání Barbory Škrlové, vícenásobného vraha z Moldávie ve Španělsku, příslušníků několika organizovaných skupin lupičů z Rakouska, Dánska apod.

Jako příklad skutečného přínosu SIS pro zajištění bezpečnosti a prosazení práva uvádí Michael Weiss příklad evropských zatýkacích rozkazů. „Letošní počet vypátraných osob po pouhých 9 měsících téměř dvojnásobně překračuje výsledky z roku 2007, kdy jsme se již k SIS v září připojili, a pětinásobně výsledky z roku 2006.

Sdílet tento příspěvek