V Chorvatsku skončili dva ministři. Nezvládají zločince

07.10.2008
čtk

Chorvatskem v nedávné době otřásla vlna brutálních zločinů. Po policejním šéfovi záhřebské policie nyní premiér Ivo Sanader odvolal ministra vnitra Berislava Rončeviče a ministryni spravedlnosti Anu Lovrinovou. Poslední kapkou zavraždění dcery známého advokáta Ivany Hodakové.

Šestadvacetiletou studentku práv, dceru advokáta Zvonimira Hodaka a někdejší místopředsedkyně chorvatské vlády Ljerky Mintasové-Hodakové, zastřelil včera ráno neznámý pachatel dvěma ranami do hlavy na schodišti jejího domu v centru metropole.

Prominentní advokát Hodak nyní hájí například exgenerála Vladimira Zagorece, kterého minulý týden vydalo chorvatské justici Rakousko kvůli obvinění ze zpronevěry a ze zneužívání pravomocí.

Sanader vzápětí oznámil výměnu na dvou ministerských postech vzápějí po kritickém vyjádření prezidenta Stjepana Mesiće, že se občané mají právo obávat o svou bezpečnost. Změny ještě musí potvrdit parlament, což je ale formalita, protože v něm má většinu Sanaderova strana Chorvatské demokratické společenství.

„Očekávám rychlou policejní akci. Je nejvyšší čas, abychom podnikli rázná opatření proti mafii,“ zdůraznil premiér k bezpečnostní situaci v zemi.

Sanader už zveřejnil jména navrhovaných nových ministrů. Vnitro by měl řídit nynější šéf chorvatské tajné služby Tomislav Karamarko, ministerstvo spravedlnosti někdejší diplomat Ivan Šimonović. Kromě vlády zasáhne personální zemětřesení i policii – novým policejním ředitelem se má stát Vladimir Faber.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek