Evropský soud ve Štrasburku zavalily stížnosti Osetů na Gruzii

10.10.2008
čtk

Téměř tři tisíce individuálních žalob obyvatel Jižní Osetie na Gruzii v souvislosti se srpnovým útokem gruzínských jednotek zavalilo Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Soud se tak stal dalším „bojištěm“ konfliktu mezi Ruskem a Gruzií.

Tyto velmi početné individuální stížnosti dál zvyšují už tak značnou pracovní zátěž soudu. Navíc je tu stížnost, kterou po událostech z letošního léta podala Gruzie jako stát na Rusko, uvedl soud v komuniké.

Evropský soud pro lidská práva je orgánem Rady Evropy. Žalobu na kterýkoli členský stát sem může podat kdokoli. Gruzie se stala členem Rady Evropy v roce 1999. Možnost žaloby využilo celkem 2729 obyvatel Jižní Osetie.

Osetinci si u soudu stěžují na porušení svého práva na život, na úctu k rodinnému životu nebo na majetek, na porušení zákazu špatného zacházení nebo na diskriminaci, které byli během srpnových událostí vystaveni.

Cílem gruzínského útoku bylo obnovit gruzínskou kontrolu nad Jižní Osetií, která se od ní začátkem 90. let odtrhla a jednostranně vyhlásila nezávislost. Rusko, které jihoosetské separatisty podporuje, útok odrazilo, dočasně obsadilo část nezpochybňovaného gruzínského území a uznalo nezávislost Jižní Osetie i druhé gruzínské separatistické oblasti Abcházie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek