Nezávislost Kosova uznaly Černá hora a Makedonie

10.10.2008
Euractiv

Nezávislost bývalé srbské provincie Kosovo uznaly tento týden další státy. V úterý (7. října) to bylo Portugalsko a ve čtvrtek (9. října) pak Černá Hora a Makedonie.

Bývalá srbská provincie Kosovo byla od roku 1999 pod mezinárodní správou OSN a jednání o její budoucnosti skončilo v roce 2007 nezdarem, když se Srbsko nedokázalo s kosovskými autoritami dohodnout na kompromisním řešení. Kosovo tedy vyhlásilo jednostranně nezávislost 18. února letošního roku. Doposud nezávislost této bývalé srbské provincie uznalo téměř 50 států včetně USA a 22 členských zemí EU.

Černá Hora i Makedonie mají tradičně úzké vztahy se Srbskem. Černá Hora tvořila dokonce se Srbskem jednotný stát do června roku 2006. Makedonie i Černá Hora však usilují o členství v EU a obě země podle slov svých představitelů cítily tlak ze strany EU. Černá Hora i Makedonie tak uznaly nezávislost Kosova ve čtvrtek 9. října. Ministr zahraničí Černé Hory Milan Roćen k tomu řekl: „Nejde o rozhodnutí proti Srbsku, ale pro naši budoucnost.“

Obě země mají přitom albánské menšiny, které podporovaly uznání nezávislosti Kosova. V Kosovu žije 90% etnických Albánců. Kosovskou nezávislost zatím neuznaly všechny členské země EU. K uznání se prozatím nerozhodlo Slovensko, Španělsko, Kypr, Řecko a Rumunsko. Ve všech těchto státech totiž žijí početné národnostní menšiny, pro které by nezávislost bývalé srbské provincie mohla být znamením pro více intenzivní separatistické úsilí.

Srbsko obratem vypovědělo černohorskou velvyslankyni a stejný osud zřejmě čeká jejího makedonského kolegu. Srbští diplomaté prozatím v Makedonii i Černé Hoře zůstávají. Srbsko přitom již znovu poslalo své velvyslance zpět do zemí, z nichž je Bělehrad stáhl po tom, co uznaly kosovskou nezávislost.

Bělehrad nicméně dosáhl 8. října významného diplomatického úspěchu v kosovské otázce, když se mu podařilo přesvědčit Valné shromáždění OSN, aby se většinou 77 hlasů ku 6 vyslovilo pro přezkum vyhlášení kosovské nezávislosti Mezinárodním soudním dvorem v Haagu. Hlasování se zdrželo 74 států včetně Německa. Srbský tisk v této souvislosti psal o velkém diplomatickém vítězství Srbska.

Další články na www.euractiv.cz

Sdílet tento příspěvek