Nobelovu cenu za mír získal Martti Ahtisaari

10.10.2008
čtk

Bývalý finský prezident Martti Ahtisaari získal Nobelovu cenu za mír. Výbor v jeho případě ocenil mnohaleté úsilí při řešení mezinárodních konfliktů. O Ahtisaarim se jako o laureátovi spekulovalo již od roku 2005 právě za jeho diplomatické úspěchy v Indonésii. Výběr nepotvrdil očekávání, že cenu získají disidenti z Číny, Vietnamu nebo Ruska.

Během uplynulých 20 let hrál významnou úlohu při hledání řešení řady závažných a vleklých konfliktů, uvedl Norský Nobelův výbor, pětičlenný orgán volený norským parlamentem.

Sám Ahtisaari považuje za svůj nejdůležitější úspěch Namibii, kde měl v roce 1990 jako diplomat OSN velké zásluhy na tom, že země získala jako jedna z posledních afrických zemí nezávislost.

Mezi jeho zásluhy patří mírová smlouva mezi vládou Indonésie a indonéskou odštěpeneckou provincií Aceh z roku 2005. Dohoda ukončila téměř tři desetiletí trvající konflikt, který si vyžádal na 12.000 lidských životů. Ahtisaari působil také jako zmocněnec generálního tajemníka OSN pro řešení statusu bývalé srbské provincie Kosova. V tomto případě však neuspěl.

Jedenasedmdesátiletý Ahtisaari v roce 2000 založil nevládní organizaci Crisis Management Initiative, která se snaží podporovat mezinárodní společenství při řešení krizí a mezinárodních sporů.

Loni Nobelovu cenu za mír získal někdejší americký viceprezident Albert Gore společně s Mezivládním panelem pro změny klimatu (IPCC), a to za snahy o ochranu globálního ovzduší.

Předseda Norského Nobelova výboru Ole Danbolt Mjös odmítl spekulace, že rozhodnutí udělit Nobelovu cenu za mír Ahtisaaarimu padlo na poslední chvíli kvůli tlaku z Číny i z Norska. Mezi nejfrekventovanější jména držitelů letošní Nobelovy ceny míru totiž patřili čínský disident Chu
Ťia a jeho manželka Ceng Ťin-jen, vietnamský mnich Thich Quang Do nebo ruská právnička a ochránkyně lidských práv Lidija Jusupovová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek