Francie a Německo odmítly vytvoření evropského garančního fondu

11.10.2008
čtk

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová se dnes shodli na nutnosti společného postupu obou zemí v řešení kulminující finanční krize, z níž „by se Evropa jinak nedostala“.

Zároveň vyloučili možné vytvoření celoevropského záchranného fondu, který by pomáhal bankám před hrozícím krachem.

Evropa, kterou zasáhla bezprecendentní celosvětová krize, neudrží svou jednotu a nebude schopná jednat jinak, pokud Francie a Německo nebudou spolupracovat v naprosté vzájemné důvěře a upřímném přátelství, řekl Sarkozy, jehož země toto pololetí předsedá Evropské unii.

Prožíváme nyní excesy trhů, které musejí být korigovány. Dokážeme to jen, pokud budou Francie a Německo úzce spolupracovat, sdělila Merkelová s tím, že obě země, potažmo EU, čelí nutnosti přeorientovat trhy tak, aby sloužily lidem a ne, aby je ruinovaly.

Podle Sarkozyho není celoevropský garanční fond možný, protože by nemohl fungovat bez rychlé koordinované odpovědi evropských zemí na další krize, čehož, jak vyplynulo z jeho vyjádření, by nebylo vlastně možné dosáhnout. Merkelová k tomu prohlásila, že evropský fond nepřichází v úvahu.

Oba představitelé se setkají opět v neděli v Paříži na mimořádném setkání nejvyšších představitelů zemí eurozóny, kteří se mají domluvit na dalších společných krocích, jež by zažehnaly přetrvávající krizi.

Sarkozy a Merkelová se sešli v obci Colombey-les-deux-églises, kde slavnostně odhalili památník bývalého francouzského prezidenta Charlese de Gaulla, který tam zemřel v roce 1970. Učinili tak u příležitosti 50. výročí de Gaullova setkání s prvním kancléřem poválečné Spolkové republiky Německo Konradem Adenauerem. De Gaulle byl tehdy krátce premiérem, než se stal prezidentem, a s Adenauerem zpečeťovali německo-francouzské přátelství.

Součástí památníku, jehož výstavba stála 20 milionů eur (500 milionů korun), je muzeum, ve kterém je názorně představen de Gaullův poměrně rušný život.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek