Představitelé eurozóny se sejdou v Paříži

11.10.2008
čtk

Představitelé zemí, kde se platí eurem, se v neděli sejdou v Paříži, aby zde jednali o finanční krizi a stanovili plán společných akcí vlád a Evropské centrální banky na podporu finančního systému.

Oznámil to dnes Elysejský palác. Francie v současnosti předsedá EU.

Schůzky se zúčastní také prezident Evropské komise José Manuel Barroso a šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. Schůzka má začít v neděli v 17:00 SELČ.

Hlavy států zemí Evropské unie se mají sejít 15. října na summitu v Bruselu. Rychlý a prudký propad finančních trhů tento týden však přiměl představitele zemí k rychlejší reakci, napsala agentura Reuters.

Španělský premiér José Luis Rodríguez Zapatero po dnešním setkání s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym oznámil, že požádal Sarkozyho o svolání schůzky představitelů zemí platících eurem, na kterém by dojednali koordinované akce na podporu finančního systému. Sarkozy s návrhem souhlasil.

Naléhavost současné situace zdůraznil i poslední vývoj na akciových trzích. Panevropský index FTSEurofirst 300 dnes oslabil o 7,8 procenta a za celý týden klesl o 22 procent, což byl doposud nejhorší týdenní propad indexu.

Francie minulý týden navrhla vytvoření celoevropského nouzového fondu na podporu problémového bankovního sektoru. Tuto myšlenku však zmařilo Německo, které se bálo, že bude muset poskytnout do fondu hlavní část peněz.

Na počátku tohoto týdne se sešli v Lucemburku ministři financí Evropské unie a snažili se nalézt společné principy, podle kterých by mohly jednotlivé státy postupovat při záchraně svých finančních institucí. Výsledkem jednání je doktrína, která mimo jiné řeší, jak vlády mohou finanční instituce podporovat, či jak mohou svoji pomoc koordinovat. Ministři také podpořili navyšování garancí vkladů na 50.000 až 100.000 eur, aby tak uklidnili střadatele znepokojené finanční krizí.

České ministerstvo financí v důsledku toho navrhlo zvýšení garance vkladů ze současných 25.000 eur (621.000 Kč) na 50.000 eur. Návrh také odstraňuje takzvanou spoluúčast. Doposud vláda garantovala 90 procent výše vkladů, maximálně však do 25.000 eur. Nově by měla vláda garantovat plnou výši vkladu do 50.000 eur.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek