Maďarský premiér váhá s přijetím eura

12.10.2008
čtk

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány dnes vyzval vedoucí představitele maďarské politiky i ekonomiky k uskutečnění národního summitu, na kterém by se diskutovalo o plánu na vstup do eurozóny a dalších strategických otázkách.

Vytvořme společný návrh na zavedení eura v Maďarsku, řekl Gyurcsány na tiskové konferenci. Dodal, že summit by měl kromě strategie pro vstup do eurozóny připravit rovněž dohodu o mzdách, změny v daňovém a sociálním systému a reformu místních úřadů. Maďarsko zatím nemá pro přijetí eura stanoveno žádné datum, napsala agentura Reuters.

V České republice se uvažovalo o zavedení eura po roce 2012, pevné datum ale také není stanoveno. Finanční krize navíc zřejmě oddálí rozhodnutí vlády o termínu přijetí eura, řekl dnes guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Na Slovensku bude jednotná evropská měna zavedena od začátku příštího roku. V současné době se eurem platí v 15 členských zemích Evropské unie.

Polský ministr financí Jacek Rostowski tento týden uvedl, že navzdory současné světové finanční krizi věří, že jeho země zavede euro 1. ledna 2012. Věřím, že Polsko oficiálně vstoupí do eurozóny 1. ledna 2012, řekl Rostowski. V polovině roku 2011 se obrátíme na Evropskou komisi, aby potvrdila naši připravenost, dodal.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek