Rusko: Unie by neměla diverzifikovat energetické zdroje

16.10.2008
Euractiv

Vysocí představitelé sedmadvacítky a Ruska se v Bruselu střetli nad otázkou řešení dodávek energií. Zástupce Ruska při EU Alexander Krestyanov razantně odmítl nařčení, že jeho země používá energetické suroviny jako ropu nebo zemní plyn coby zbraň v diplomatických jednáních.

Unie je v současnosti závislá na dodávkách zemního plynu z Ruska asi ze 40%, přičemž se předpokládá, že bez výrazné diverzifikace nebo prosazování obnovitelných zdrojů energie tento podíl i do budoucna dále poroste. Sedmadvacítka má vážné pochyby o Rusku jako spolehlivém dodavateli energií od roku 2006 (stejná situace se opakovala také letos), kdy došlo k neočekávanému přerušení dodávek zemního plynu do několika evropských států včetně Česka.

Podle Krestyanova je Rusko partnerem Evropy při hledání energetické bezpečnosti a bylo by „chybou tuto otázku redukovat pouze na diverzifikaci zdrojů energie. Jde totiž také o objevování nových nalezišť a využívání inovativních technologií, jejichž vývoj se neobejde bez „společného úsilí obou stran, tvrdí ruský zástupce.

Nicméně šéf odboru vnějších vztahů Komise Eneko Landaburu prohlásil, že „po negativních zkušenostech s dodávkami z Ruska v zimě 2006 a letošním napětí v Gruzii je energetická bezpečnost víc než kdy jindy tématem číslo jedna. „Evropská veřejnost si o Unii myslí, že je v těchto otázkách velmi slabá. My jí musíme dát odpovědi, řekl Landaburu a dodal: „Unie chce být méně závislá na dodávkách energií z Ruska, a proto se snaží o diverzifikaci zdrojů. Toto není strategie zaměřená proti Rusku, Evropané prostě nechtějí dávat všechna vajíčka do jednoho koše.

Krestyanov se následné nechal slyšet, že Rusko sice „chápe tyto ambice Unie, ale ta se na druhou stranu nesmí divit ruskému hledání nových partnerů, když se od něj snaží odvrátit. Vysvětlil, že „budouvání plynovodů nebylo levné a Rusko potřebuje zajistit aby jimi proudil plyn – zdroj významných daňových příjmů.

Šéf energetického gigantu Total Christophe de Margerie postoj Komise nesdílí: „Neřekl bych, že platí přímá úměra mezi diverzifikací a energetickou bezpečností. Ta totiž především závisí na kvalitě partnerství. Jestliže ještě stále považujeme Rusko za přítele, měli bychom od něj čerpat tolik zemního plynu, kolik je možné, než ho prodá jiným zájemcům. Margerie připomněl, že při diskusích o diverzifikaci zdrojů se často opomíjí, kolik dodatečných prostředků by tento proces stál.

Co se týká hlavního evropského projektu v této oblasti plynovodu Nabucco, je Margerie velmi skeptický: „Je to krásný plynovod, ale bez plynu, řekl. Tento projekt totiž počítal s také s dodávkami z Íránu, které jsou ale znemožněny platným mezinárodním embargem.

Další články na www.euractiv.cz

Sdílet tento příspěvek