Brusel vítá pokrok s vízy

18.10.2008
čtk

Evropská komise vítá prohlášení amerického prezidenta George Bushe. Podle něho šest dalších zemí Evropské unie včetně ČR a Slovenska splnilo podmínky vstupu do bezvízového režimu USA a jejich občané budou moci přibližně za měsíc cestovat do USA bez víz.

Washington se tak už asi nemusí obávat případných protiopatření, jimiž mu Brusel kvůli vízům pohrozil.

Je to výsledek mnoha let úsilí komise i dotyčných zemí. Je to významný krok kupředu na cestě k plné bezvízové reciprocitě mezi EU a USA, uvedl v prohlášení eurokomisař pro právo a justice Jacques Barrot. Budeme dál pracovat s americkými úřady na zajištění stejného zacházení pro všechny evropské občany, dodal. Komise věří, že co nejdříve budou do programu zařazeny i zbývající unijní státy.

Víza do USA nyní nepotřebují jen lidé z většiny starých členských zemí s výjimkou Řeků. Z obyvatel států, které 27členný blok rozšířily po roce 2004, to však platí jen pro Slovince. Kromě ČR a Slovenska byl vzkaz amerického prezidenta určen ještě Maďarsku, Litvě, Lotyšsku, Estonsku a z mimoevropských zemí Jižní Koreji.

V červenci Evropská komise pohrozila, že pokud by Spojené státy ještě letos nedostály svému slibu rozšířit bezvízový program o další členské země unie, pak by výkonný orgán EU navrhl protiopatření. Brusel se konkrétně zmínil možnost dočasného zavedení vízové povinnosti pro držitele amerických diplomatických pasů. To ještě před Bushovým oznámením připomněl mluvčí Evropské komise Michele Cercone.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek