Miloševičovi socialisté a proevropská DS se usmířili

18.10.2008
čtk

Srbská socialistická strana (SPS) někdejšího srbského a jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče a Demokratická strana (DS) nynějšího srbského prezidenta Borise Tadiče, které tvoří srbskou vládní koalici, dnes podepsaly oficiální deklaraci o usmíření. Strana, kterou Milošević založil, a strana, která ho před osmi lety připravila o moc, se dohodly, že budou společně budovat moderní evropskou demokracii.

Předsedové obou stran Boris Tadić a vicepremiér a ministr vnitra Ivica Dačić podepsali dokument potvrzující usmíření, který by ještě před květnovými předčasnými volbami byl málo pravděpodobný. Zdůrazňují, že se nebudou zabývat minulostí, ale budou společně budovat lepší budoucnost.

Milošević vládl se svou stranou v Srbsku pevnou rukou poslední desetiletí minulého století. Během jeho vlády v 90. letech země bojovala ve čtyřech válkách, stala se mezinárodním vyděděncem a v roce 1999 byla bombardována silami NATO.

Tadičova Demokratická strana, v jejímž čele stál 2001-2003 premiér Zoran Djindjić zavražděný v roce 2003, hrála velkou roli při zbavení Miloševiče moci, při jeho zadržení a posléze i vydání Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii, kde byl souzen za válečné zločiny a kde v roce 2006 zemřel, aniž se dočkal rozsudku.

Současný předseda DS dnes řekl, že je čas ukončit politiku konfrontace. Předseda socialistů dodal, že obě strany mají společný cíl a musejí hledět do budoucnosti.

Obě formace zdůrazňují, že si uvědomují společnou odpovědnost za budování demokratického, svobodného Srbska s rozvinutou ekonomikou a spravedlivou justicí. „Naším společným cílem je zachování plné integrity Srbska a jeho členství v Evropské unii. Chceme navrhnout platformu pro národní usmíření, která by sjednocovala všechny, komu leží na srdci pokrok a budoucnost Srbska,“ cituje agentura AFP z dokumentu.

Proevropská DS a SPS vytvořily vládní koalici po předčasných květnových volbách, v něž vyústila čtyřměsíční politická krize v Srbsku. Jejich spojení kritizují jak konzervativci, tak i prozápadní liberálové, kteří shodně označují koalici za nepřirozenou.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek