Polsko příští týden stanoví harmonogram přijetí eura

18.10.2008
čtk

Předseda vlády harmonogram schválí příští týden, řekl podle agentury Reuters ministr financí Jacek Rostowski. Premiér prý pak také rozhodne, kdy bude o schválení informovat.
Myslím, že oznámení přijde v blízké budoucnosti, poznamenal ministr bez dalších podrobností. Tusk řekl, že právě globální finanční krize nahrává rychlému přijetí eura.

Harmonogram přijetí eura načrtne detailní pracovní plán, podle něhož bude vláda a parlament činit takové kroky, aby byla země na vstup do eurozóny připravena do poloviny roku 2011. Před zavedením eura ale musí polský zlotý strávit minimálně dva roky v mechanismu směnných kurzů ERM-2, kde bude jeho pohyb omezen vytyčeným pásmem.

Plán vlády nicméně naráží na politický odpor. Před zavedením eura je totiž nutné změnit ústavu, což se nelíbí především největší opoziční straně. Vláda přitom postrádá přesvědčivou parlamentní většinu, aby mohla ústavu změnit i bez podpory zákonodárců z euroskeptické strany Právo a spravedlnost (PiS).

Nejdůležitější je teď konflikt mezi vládou a opozicí. Nezdá se, že by byl na blízku kompromis ohledně změny ústavy, která je k přijetí eura nutná, řekl na slova Rostowského hlavní ekonom varšavské pobočky banky ING Rafal Benecki. To je významnější faktor než odhodlání vlády, řekl Benecki a dodal, že připomínky se ozývají i z centrální banky.

Guvernér centrální banky Slawomir Skrzypek tento týden řekl, že globální finanční krize by měla Poláky přinutit znovu se nad plánem zavedení eura zamyslet.

Než vstoupíme do režimu ERM-2, globální finanční krize by měla skončit, řekl Skrzypek. Ten stojí v čele centrální banky od loňska a ke jmenování do funkce mu pomohla právě strana PiS, která byla tehdy hlavní vládní stranou. Podle zdrojů agentury Reuters by Polsko mohlo vstoupit do ERM-2 příští rok v květnu nebo červnu.

Eurozóna má nyní 15 členů, od ledna v ní ale přibude Slovensko. Česká republika zatím nemá pevný termín zavedení eura a podle ministra financí Miroslava Kalouska by s ohledem na finanční krizi a postoj některých členů Evropské unie k Paktu stability a růstu bylo lepší rozhodnutí o zavedení eura zatím odložit.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek