Izrael: pozvánka pro papeže trvá

20.10.2008
čtk, Euroskop

Pozvánka pro papeže Benedikta XVI. k návštěvě Izraele stále trvá a židovský stát ji nebude spojovat k kontroverzí kolem Benediktova názoru na Pia XII. Prohlásil to dnes izraelský prezident Šimon Peres.

Pius XII. byl papežem v letech 1939 až 1958 a podle mnohých zůstal pasivní vůči holokaustu. Tento názor pomohla rozšířit především hra německého dramatika Rolfa Hochhuta, která však zacházela s fakty velmi svévolně. Současný papež Benedikt XVI. ovšem proces Piova blahořečení podporuje.

Na izraelském serveru Yalla Kadima, který prosazuje politiku vládní strany Vpřed, se dnes objevila fotomontáž, na níž byl Benedikt s hákovým křížem na prsou. Fotografie byla ale rychle ze stránky stažena a strana Vpřed se od ní distancovala.

Znám papeže Benedikta XVI., několikrát jsem se s ním sešel. Jeho návštěva by neměla být spojována s debatou o Piovi. Máme důvody domnívat se, že Pius XII. neudělal dost pro to, aby zachránil židovské životy, řekl Peres.

Benedikt hájí Pia tvrzením, že tento papež za druhé světové války pracoval tajně a tiše, aby se vyhnul nejhoršímu a zachránil co nejvíc Židů. Podle některých autorů, jako je židovský diplomat a teolog Pinchas Lapide, pomohla Piova vatikánská tzv. tichá diplomacie za druhé světové války zachránit až 800 000 Židů.

Peres k tomu dnes řekl, že jestliže někdejší papež Pius Židům pomáhal, pak to může být dokázáno stejně jako fakt, že to nedělal.

Prezident pozval papeže do Izraele při jejich loňském letním setkání. Benedikt má zájem zavítat do země spojené s křesťanskou tradicí, ale v loni v prosinci Vatikán oznámil, že se papež k návštěvě zatím nechystá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek