Lukašenko a EU: opatrné námluvy

20.10.2008
čtk

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes ocenil jako malý, ale významný krok dočasné pozastavení zákazu Evropské unie udělovat víza běloruským předákům, včetně jeho samého. Je to vůbec poprvé, co Lukašenko na toto rozhodnutí unie zareagoval.

EU 13. října rozhodla, že zmírní sankce vůči Bělorusku, které budou pozastaveny na šest měsíců. Unie věří, že běloruský režim přistoupí k dalším demokratizačním krokům. Pokud by se tak nestalo, bude EU zvažovat obnovení sankcí. Na seznamu zakázaných osob ale zůstanou někteří lidé přímo spjatí s případy, kdy v minulosti v Bělorusku zmizeli beze stopy představitelé opozice. V platnosti zatím zůstávají jiné sankce, které se týkají zmrazení finančních aktiv běloruských předáků.

Všechny překážky bránící dialogu byly odstraněny. Hlavní věc je, že teď můžeme komunikovat bez železné opony, berlínské zdi, řekl Lukašenko novinářům na ceremoniálu u příležitosti 65. výročí zkázy minského židovského ghetta. Za druhé světové války zde nacisté povraždili přes 100.000 lidí.

Sankce jsou anachronismem. Evropa možná udělala malý krok, dokonce půlkrok, ale velmi významný. My učiníme mnoho kroků tímto směrem. Tyto kroky budou oceněny, dodal prezident.

Lukašenko se už déle než rok snaží zlepšit vztahy se Západem poté, co se nepohodl se svým tradičním spojencem Ruskem kvůli cenám energetických dodávek. EU pozastavila zákaz udělování víz běloruským činitelům odměnou za srpnové propuštění těch, které označila za poslední politické vězně v Bělorusku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek