Rusové použili v Gruzii tříštivé bomby

21.10.2008
čtk

Nizozemského kameramana, který natáčel následky srpnového stahování gruzínských jednotek z města Gori po těžkých bojích s ruskými silami, zabila ruská tříštivá bomba. Podle agentury AP to dnes sdělilo nizozemské ministerstvo zahraničí.

Stan Storimans, kameraman televize RTL, byl podle mezinárodní nevládní organizace Human Rights Watch (HRW) mezi osmi lidmi, kteří přišli o život během ruské vojenské ofenzivy 12. srpna. Nizozemské ministerstvo zahraničí s odvoláním na závěry vyšetřování své zvláštní komise zabývající se tímto incidentem uvedlo, že Storimanse zabila tříštivá munice. Jeho kolega utrpěl lehčí zranění. Munice byla vystřelena typem rakety, kterou lze nalézt jen v ruském vojenském arzenálu, uvedlo ministerstvo.

Zástupce náčelníka ruského generální štábu Anatolij Nogovicyn se dal v srpnu slyšet, že Rusko nikdy tříštivé bomby nepoužilo, protože to nebylo zapotřebí.

Šéf nizozemské diplomacie Maxime Verhagen řekl, že hodlá problém tříštivých bomb nastolit ve stálé radě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), jejímž je Rusko členem. Nizozemsko bude požadovat vydání politického prohlášení, v němž členské státy přislíbí nepoužívat tříštivých zbraní v situacích tohoto druhu, uvedl.

Tříštivé bomby se rozpadnou nad zemí a na velkém prostoru rozptýlí stovky malých náloží. Část z nich po dopadu nevybuchne a vytvoří tak de facto minové pole, které ještě dlouhá léta zraňuje a zabíjí. Mezinárodní společenství usiluje o úplný zákaz tříštivých bomb.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek