Gruzie dostane na obnovu v přepočtu 90 miliard korun

22.10.2008
čtk

Zástupci několika desítek států a organizací světa na dnešní dárcovské konferenci v Bruselu slíbili, že na pomoc Gruzii, poničené srpnovou ozbrojenou agresí Ruska, poskytnou v přepočtu takřka 90 miliard korun. Vyplývá to z prohlášení eurokomisařky pro zahraniční vztahy Benity Ferrerové-Waldnerové, podle níž dosažená suma předčila očekávání.

Eurokomisařka upřesnila, že 2,8 miliardy eur (71,6 miliardy korun) půjde z veřejných peněz. K nim je však prý třeba připočítat dalších 850 milionů dolarů (16,9 miliardy korun) přislíbených soukromým sektorem. Je to mnohem víc, než jsme si mysleli, uvedla Ferrerová-Waldnerová. Podobně se vzhledem k dosažené sumě vyjádřil i šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Eurokomisařka už na úvod konference připomněla, že podle odhadů bude rekonstrukce a znovunastartování gruzínské ekonomiky po válce stát během příštích třech let kolem 2,38 miliardy eur (60 miliard Kč).

Jsme tu, abychom ukázali solidaritu s gruzínským lidem, řekl předseda Evropské komise José Barroso. EK pak slíbila, že poskytne Gruzii během zhruba tří let až půl miliardy eur (12,5 miliardy Kč). Vedle toho peníze dají i některé jednotlivé země. Například ČR přislíbila pomoc ve výši 158 milionů korun. USA zase dají miliardu dolarů (téměř 20 miliard korun).

Peníze, které dárci v Bruselu přislíbí, by měly Gruzii pomoci s obnovou válkou zničené infrastruktury, s opětným začleněním desetitisíců uprchlíků do normálního života i s celkovým zotavením gruzínského hospodářství z dopadů srpnového konfliktu. Češi např. letos chtějí financovat i likvidaci nevybuchlé munice.

Ferrerová-Waldnerová potřebu finanční podpory Gruzii zdůvodnila i tím, že před vypuknutím konfliktu tamní ekonomika výrazně rostla a zemi se dařilo i pokročit v reformách. Konflikt to změnil, poznamenala.

Naše solidarita s Gruzií by neměla být omezena jen na politická prohlášení, humanitární pomoc. Musí jít mnohem dál, řekl v projevu šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Cítíme, že je naší morální a politickou povinností pokračovat v podpoře demokracie, ekonomického rozvoje Gruzie a že musíme podpořit její euroatlantické ambice, dodal.

Zdaleka to převyšuje očekávání, která jsme měli, řekl gruzínský premiér Lado Gurgenidze. V době finanční krize je to nesmírně silný vzkaz do Gruzie, řekla zástupkyně americké agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) Henrietta Foreová v narážce na nynější turbulence na světových trzích, kvůli nimž vlády mnoha zemí přišly s nákladnými balíčky pomoci finančnímu sektoru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek