Islandská ekonomika může příští rok klesnout až o deset procent

22.10.2008
čtk

Hrubý domácí produkt (HDP) Islandu by se v důsledku finanční krize a kolapsu islandského bankovního systému mohl v příštím roce snížit až o deset procent. Očekává to Konfederace islandských zaměstnavatelů. Ta hájí zájmy firem, které zaměstnávají asi polovinu všech zaměstnaných Islanďanů.

Island si užíval mnoho let hospodářského rozmachu, s nimž ale šla ruku v ruce vysoká inflace. Ostrov v 90. letech dereguloval finanční služby a jeho firmy začaly expandovat v zahraničí. Kolaps bankovního systému, který nastal před několika týdny, ale roky prosperity ukončil.

Konfederace ale upozorňuje, že současné problémy si vyžádají okamžitou ztrátu asi 7000 pracovních příležitostí. To je velmi vysoké číslo, protože na Islandu žije pouze kolem 320.000 lidí. Míra nezaměstnanosti tak zřejmě do konce roku vzroste až na čtyři procenta a příští rok se může vyšplhat k osmi procentům. To by bylo nejvíce od poloviny 90. let. Upozornil, že nejvážnější problémy asi budou mít stavební podniky. S těžkostmi se budou potýkat rovněž exportéři, neboť situace v řadě vývozních destinací také není dobrá. ¨

Finanční krize na Islandu nutí mnoho imigrantů přemýšlet o návratu domů. Jejich odliv by mohl znamenat pro řadu islandských osad další ekonomické problémy. Například rybolov je odkázán na levnou pracovní sílu ze zahraničí. Ta je však za současné ekonomické situace v ohrožení. Ryby na Islandu balí a připravují na další distribuci především lidé z Polska, Filipín a Thajska.

Island nyní jedná o finanční pomoci s Mezinárodním měnovým fondem a trhy čekají, zda se dozví něco konkrétního o postupu jednání. Země musí obnovit obchodování s islandskou korunou a znovu vybudovat finanční systém.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek