Jouyet proti brzkému přijetí Gruzie a Ukrajiny do NATO

22.10.2008
čtk

Proti brzkému přijetí Gruzie a Ukrajiny za členy Severoatlantické aliance se dnes vyjádřil francouzský ministr pro evropské záležitosti Jean-Pierre Jouyet. Jeho slova podle agentury AFP jen potvrzují postoj Paříže.

Přijetí Ukrajiny a Gruzie není podle francouzského představitele aktuální. Není to v zájmu Evropské unie a jejích vztahů s Ruskem, vysvětlil ministr Jouyet novinářům na okraj jednání Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Ministři zahraničí NATO budou začátkem prosince v Bruselu jednat podle AFP o tom, zda se oběma uchazečům o členství udělí status oficiálních kandidátů. Mezi 26 členy aliance však nepanuje shoda. Především Spojené státy prosazují tuto integraci, naopak Francie a Německo jsou proti.

Paříž a Berlín s poukazem na srpnový ozbrojený konflikt mezi Ruskem a Gruzií tvrdí, že tento náhlý krvavý konflikt potvrdil rizika, která by představovalo členství Gruzie a dalších zemí z oblasti, kde přetrvává silné napětí kolem nedořešených sporů.

Již dřívější složitá jednání uvnitř aliance vyvrcholila kompromisem na dubnovém summitu NATO v Rumunsku. Členové slíbili Ukrajině a Gruzii, že je jednou přijmou, ale nestanovili žádný časový harmonogram, jen zavedli proces ke sledování této otázky. Všechna zásadní rozhodnutí v NATO musí být přijata jednomyslně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek