Rusko, Írán a Katar jednaly o plynárenském kartelu

22.10.2008
čtk

Rusko, Írán a Katar uskutečnily při včerejším jednání první kroky směřující k vytvoření plynárenského kartelu ve stylu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), jenž by mohl posílit vliv Moskvy na energetické trhy.

Šéf ruského státního plynárenského gigantu Gazprom Alexej Miller se dnes v Teheránu setkal s ropnými ministry Íránu a Kataru. Byla učiněna velká rozhodnutí, řekl íránský ministr ropného průmyslu Gholámhosejn Nozarí. (Všechny tři země) budou vážně usilovat o vytvoření organizace zemí vyvážejících plyn, dodal. Jeho katarský protějšek Abdalláh bin Hamad Attijá uvedl, že k dosažení konečné dohody budou zapotřebí další dvě schůzky v Moskvě a katarském hlavním městě Dauhá. Neposkytl však žádný časový harmonogram.

Miller podle internetových stránek íránského ministerstva ropného průmyslu prohlásil, že kartel by zkoumal nabídku a poptávku na trhu a snažil se činit opatření v zájmu všech zemí vyvážejících plyn i jejich zákazníků. Rusko, Irán a Katar podle Gazpromu kontrolují 60 procent světových zásob zemního plynu.

Vyhlídky na vytvoření plynárenského kartelu vyvolaly znepokojení ve Spojených státech a Evropské unii, která je vysoce závislá na dodávkách plynu z Ruska. Evropská komise uvedla, že se bude stavět proti vytvoření kartelu. Evropská komise cítí, že dodávky energie by měly být prodávány na volném trhu, řekl mluvčí EU Ferran Tarradellas Espuny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek