Pře o laureáta Nobelovy ceny za literaturu

23.10.2008
čtk

V řadách poroty Švédské akademie věd pro udělování Nobelovy ceny za literaturu vzplanul podle agentury DPA spor ohledně vyjádření veřejné podpory italskému spisovateli Robertu Savianovi, jemuž vyhrožuje smrtí mafie. Jak dnes napsal list Svenska Dagbladet, požaduje členka akademie, spisovatelka Kerstin Ekmanová, aby porota veřejně podpořila Saviana, zatímco stálý tajemník akademie Horace Engdahl to odmítá.

Savianovi hrozí smrtí nejmocnější neapolský mafiánský klan Casalesi kvůli jeho knize Gomorra, která pojednává o mafii a která se stala předlohou stejnojmenného filmu oceněného na posledním festivalu v Cannes. Výzvu k vyjádření veřejné podpory italskému spisovateli podepsali mimo jiné nositelé Nobelovy ceny za literaturu Günter Grass a jeho turecký kolega Orhan Pamuk.

Engdahl ale požadavek spisovatelky Ekmanové odmítl a označil hrozby proti Savianovi za „záležitost policie a nikoliv věc související s obranou svobody názorů“. Své odmítavé stanovisko také zdůvodnil poukazem na to, že stejný názor na hrozby vůči Savianovi zaujímá i italský stát.

Grémiu, které před dvěma týdny udělilo letošní Nobelovu cenu za literaturu Francouzi Jeanu-Mariemu Le Cléziovi, tak podle agentury DPA hrozí podobný vnitřní spor, jaký se odehrál už kolem britského spisovatele Salmana Rushdieho. Nad ním vynesl v roce 1989 nejvyšší íránský vůdce ajatolláh Chomejní náboženský rozsudek smrti za údajné urážky islámu obsažené v jeho románu Satanské verše. Už tehdy požadovala Ekmanová vyjádření veřejné solidarity s Rushdiem a na protest proti odmítnutí osmnáctičlenné poroty pozastavila spolu s dalším jejím členem svou spolupráci s grémiem.

Tentokrát Ekmanová v příspěvku pro list Expressen poukázala na to, že akademie už své mlčení okolo Rushdieho „změnila“ a později se veřejně vyjádřila i k pronásledování bangladéšské spisovatelky Taslimy Nasrínové. Saviano podle Ekmanové ve svých knihách prokázal „odvahu vůči násilí gangsterů, kteří ho mohou nechat zabít stejně jako jiné lidi předtím“.

Saviano žije už dva roky pod policejní ochranou a ve své zemi se stal jakýmsi symbolem boje proti mafii. Jeho knihy, ve které jsou mafiánští šéfové a jejich klany zmiňovány jménem, se prodalo už 1,2 milionu výtisků. Přeložena byla do čtyřicítky jazyků. Klan Casalesi chce Saviana údajně zabít ještě před Vánoci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek