Francie trvá na pravidelných summitech eurozóny

24.10.2008
čtk

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy včera opět vyzval k posílení politické role zemí eurozóny v rámci Evropské unie.

Šéfové států a vlád eurozóny by se měli podle něj scházet pravidelně. Francouzský ministr pro evropské záležitosti Jean-Pierre Jouyet předtím podotkl, že by se skupina zemí se společnou měnou euro měla politicky profilovat vzhledem k její rostoucí váze.

Paříž chce podle něj svůj záměr konzultovat s Berlínem. Německá kancléřka Angela Merkelová o tom hodlá se Sarkozym mluvit hned v pátek na euroasijském summitu v Pekingu, sdělil dnes její mluvčí.

Možné posílení vlivu zemí eurozóny v EU, ať již pod vedením Francie či nikoli, dnes označil český vicepremiér pro EU Alexandr Vondra za nemoudrý krok, který bude spíš rozdělovat EU. Prahy se takové záměry silně týkají, neboť bude v příštím pololetí unii předsedat.

Země, ve kterých je zavedená společná měna euro, se zatím scházejí pouze na úrovni ministrů financí, a ne šéfů států a vlád. Poprvé se tak na vrcholné úrovni stalo předminulou neděli z iniciativy Sarkozyho kvůli přijetí opatření k finanční krizi. Eurogroupu, jak se skupině zemí eurozóny říká, předsedá lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, který je rovněž šéfem rezortu financí ve své zemi.

Více než kdy jindy si Evropa uvědomuje, že potřebuje opravdové ekonomické vládnutí, u kterého zažila, jak by mohlo vypadat a užitek, který by z něho mohla mít, řekl včera Sarkozy v městě Argonay. Prezident zároveň vyjádřil svůj šok nad tím, že se ještě nikdy zástupci eurozóny za osm let její existence na nejvyšší úrovni nesešli.

Jouyet neřekl přímo, jak často by se summity eurozóny konaly. Ve francouzských médiích se nicméně spekuluje o tom, že by předcházely, jako se stalo již posledně, o několik dní pravidelné vrcholné schůzce EU. K zemím eurozóny by se ale připojovala Británie, která si sice ponechala národní platidlo libru, ale kterou by se pro její ekonomickou a politickou váhu nedalo obcházet.

Německo se doposud bránilo myšlence politické kontroly nad eurozónou mimo jiné z obav o nezávislost evropské centrální banky a z ohrožení jednoty celé sedmadvacítky.

Jouyet ale dnes řekl, že v německých názorech nastal v poslední době vývoj: uznali užitečnost takovéto schůzky na úrovni šéfů států a vlád (eurozóny). Zbývá tedy Berlín přesvědčit, aby to zůstalo natrvalo. Podle ministra se prostě těžiště v Evropské unii přesunulo do eurozóny a k euru.

Ministr Jouyet dále řekl, že je zapotřebí stanovit, kdo bude eurozóně předsedat. Tvrdil, že Sarkozy o tento post neusiluje. Euroskupina má dnes svého předsedu, je to Jean-Claude Juncker. Pak je tu muž, jehož energii chválí celý svět, kterým je Nicolas Sarkozy, dodal francouzský ministr. Francouzský list Le Monde ve středu upozornil, že by prezident o vůdčí roli měl zájem.

Podle agentury AFP Sarkozyho horečná aktivita ale již Němcům leze na nervy. Mluvčí Merkelové dnes ostatně podotkl, že přirozeným předsedou ekonomické vlády eurozóny by byl právě Juncker.

Francie dnes mezitím svolala novou mimořádnou vrcholnou schůzku EU kvůli finanční krizi. Večeře státníků by se měla uskutečnit 7. listopadu v Bruselu a měla by předcházet globálnímu summitu o finanční krizi, který se bude konat 15.listopadu.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek