Tusk: Polsko bude spolupracovat s Čínou při vyjednávání o klimatu

24.10.2008
čtk

Čína a Polsko, dvě země výrazně závislé na spotřebě uhlí, by mohly spolupracovat při vyjednáváních o globálním klimatu, aby snahy omezit ve světě emise oxidu uhličitého neublížily jejich ekonomikám.

Při návštěvě Číny to uvedl polský premiér Donald Tusk.

Očekávám, že Čína bude naším spojencem v jednáních o světovém klimatu. Jsme v podobné situaci, protože naše ekonomiky jsou závislé na uhlí. Nesmíme dovolit, aby je boj proti změně klimatu zničil, citovala Tuska agentura Reuters.

Polsko získává až 90 procent své elektrické energie z uhelných zdrojů. Země nedisponuje žádnou jadernou elektrárnou a téměř žádnými obnovitelnými energetickými zdroji.

Polsko a některé další východoevropské země EU projevují obavy, že unijní plán snížit emise oxidu uhličitého o pětinu do roku 2020 omezí konkurenceschopnost jejich průmyslu založeného na uhlí.

Letos má Polsko hostit rozhovory vedené OSN zaměřené na novou světovou dohodu o ochraně klimatu. Tusk pohrozil, že by jeho země mohla novou dohodu vetovat, jestliže nebude polským zájmům věnována dostatečná pozornost.

Platnost nynějšího Kjótského protokolu trvá do roku 2012. USA a Čína, dva největší producenti skleníkových plynů, se ale limitům daným tímto protokolem odmítají podřídit. Jeden z hlavních čínských vyjednavačů ve věci klimatických změn nedávno prohlásil, že jeho země v nejbližší době novou dohodu o ochraně klimatu nepodepíše.

Tusk uvedl, že o omezování skleníkových plynů v rámci Evropské unie hodlá Polsko vyjednávat také s Maďarskem, baltskými státy a Českem.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek