Chorvatsko se rozhodlo zatočit se zločinností

25.10.2008
čtk

Chorvatský premiér Ivo Sanader dnes vyhlásil mimořádná opatření v rámci boje s organizovaným zločinem.

Přiměla ho k tomu eskalace násilí, která i podle hlasů z Bruselu ohrožuje snahu Záhřebu o členství v Evropské unii. Informovala o tom agentura Reuters.

Ve čtvrtek zabil dva novináře výbuch nálože, kterou neznámí pachatelé nastražili pod zaparkované auto před jejich redakcí v centru Záhřebu. Byl to nejnovější incident v sérii krvavého násilí, která letos postihla chorvatskou metropoli a vedla k odvolání dvou ministrů. Oběťmi exploze se stali majitel a bývalý šéfredaktor nezávislého chorvatského týdeníku Nacional Ivo Pukanić a šéf marketingu listu Niko Franjić.

„Není třeba vyhlašovat výjimečný stav, zavedeme ale mimořádná mobilizační opatření. Budeme se důkladně zabývat organizovaným zločinem, mafií či terorismem. Chorvatsko bude bezpečnou zemí,“ řekl Sanader novinářům po zasedání Národní bezpečnostní rady.

Opatření podle něj budou zahrnovat rozsáhlejší policejní pravomoci, rychlejší soudy v případech organizovaného zločinu, vytvoření databází DNA usvědčených zločinců či právo zkonfiskovat nelegálně nabytý majetek. Premiér ale nespecifikoval, co znamenají rozsáhlejší policejní pravomoci.

Podle zpravodaje Evropského parlamentu pro Chorvatsko Hannese Swobody je růst zločinnosti velkým problémem pro tuto balkánskou zemi, která doufá, že v příštím roce dokončí přístupová jednání s EU a v roce 2011 se stane jejím členem.

„Je to ta nejzávažnější překážka v (přístupových) jednáních s EU od jejich zahájení,“ řekl Swoboda místnímu zpravodajskému portálu javno.hr. „Myslím si, že lhostejnost vlády vůči organizovanému zločinu a korupci musí skončit… a Sanader musí osobně podniknout opatření proti organizovanému zločinu.“

Podle představitele OBSE pro svobodu médií Miklóse Harasztiho je zjevné, že žurnalistika je v některých regionech OBSE velice nebezpečnou profesí. Ve svém prohlášení zdůraznil, že chorvatská vláda musí zastavit násilí páchané na novinářích a bránit demokracii.

Záhřeb se v posledních měsících stal dějištěm několika vražd s mafiánským pozadím, které vedly začátkem října k odvolání ministrů vnitra a spravedlnosti. Čtvrteční útok na žurnalisty podle místních komentátorů ukazuje, že státu se organizovaný zločin stále nedaří potírat.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek