EU schválila plán na začlenění aerolinek do obchodování s emisemi

25.10.2008
čtk

Evropská unie schválila plán, podle kterého se budou muset letecké společnosti od roku 2012 zapojit do systému obchodování s emisními povolenkami.

Ten má za cíl omezit vypouštění skleníkových plynů do ovzduší. Tento krok s největší pravděpodobností popudí letecký průmysl, který se nyní potýká s nepříznivými ekonomickými podmínkami, píše agentura AP.

Plán se týká všech aerolinek létajících přes území EU. Nová pravidla si vysloužila kritiku ze strany Spojených států, podle nichž EU nemá právo nutit americké aerolinky létající přes Evropu k účasti na obchodování s povolenkami. Námitky vznesly rovněž východoevropské země, protože zavedení ekologičtějších technologií bude nákladné, a to obzvlášť v době ekonomické krize.

Začlenění letecké dopravy do systému obchodování s emisními povolenkami je součástí širšího balíku návrhů, s jehož pomocí chce unie dostát svým ambiciózním cílům v boji s klimatickými změnami.

EU má závazek, že sníží objem emisí skleníkových plynů o pětinu do roku 2020; pokud se přidají i státy mimo EU, tak by to v rámci EU mělo být až o 30 procent. Do roku 2020 by pak měl rovněž podíl biopaliv na celkovém objemu pohonných hmot dosáhnout v EU deseti procent.

Emise z aerolinek tvoří na světě asi tři procenta celkových emisí oxidu uhličitého (CO2), což je hlavní ze skleníkových plynů, které jsou považovány za jednu z klíčových důvodů globálního oteplování.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek