USA i nadále podporují přibližování Gruzie a Ukrajiny k NATO

25.10.2008
čtk

Spojené státy i nadále prosazují, aby Gruzie a Ukrajina dostaly status oficiálních kandidátů pro vstup do NATO.

Nedávná válka v Gruzii ani velký odpor Ruska na tom nic nemění. V pátek to ve svém prohlášení uvedl Bílý dům.

Nevidíme žádný důvod, proč by nemohly být zahrnuty do Akčního plánu členství (MAP), řekla mluvčí Bílého domu Dana Perinová.

Akční plán členství je považován za poslední etapu před vstupem do aliance, přičemž ale nepředstavuje žádnou záruku přijetí do NATO. Uchazečské země musí splnit řadu politických, hospodářských i bezpečnostních podmínek. Mám za to, že podpora Gruzii a Ukrajině se zvýšila poté, co jsme viděli v létě, když Rusko vpadlo do Gruzie, prohlásila Perinová.

Pokud vím, tak ano, odpověděla mluvčí na otázku novinářů, zda je prezident George Bush stále přesvědčen, že dvě bývalé republiky někdejšího Sovětského svazu mají šance získat status kandidátů členství, až se ministři zahraničí NATO začátkem prosince sejdou, aby tuto otázku znovu projednali.

Rozšíření NATO až ke hranicím Ruska je v poslední době předmětem sporů mezi USA a jejími spojenci. I přes tlak prezidenta Bushe NATO dalo při summitu aliance v dubnu najevo znepokojení a obavy některých svých členů z možné reakce Ruska. Aliance odmítla poskytnout Gruzii a Ukrajině status oficiálních kandidátů členství a odložila tento problém na prosinec.

NATO ovšem i pár týdnů před schůzkou zůstává v této otázce rozděleno. Zvláště Paříž a Berlín jsou proti. Pro ně srpnová válka v Gruzii jen potvrdila rizika, s nimiž by bylo přijetí obou zemí do aliance spojeno.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek