Česko podpoří snahy Gruzie o kandidaturu na členství v NATO

27.10.2008
čtk

Česká republika podpoří úsilí Gruzie o získání statusu oficiálního kandidáta pro členství v NATO.

Po jednání s gruzínskou ministryní zahraniční Ekou Tkeshelashviliovou to řekl šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Uvedl, že tak bude jednat navzdory výhradám některých dalších členů aliance.

Česká republika podporuje toto úsilí a své stanovisko nezměnila, řekl Schwarzenberg ČTK. Na tiskové konferenci zároveň připustil, že se kolem tohoto procesu rozvine velká diskuse a že není vyloučený ani odpor. Když my jsme vstupovali (do NATO), také nám vzkazovali, že nás nechtějí, upozornil na tiskové konferenci.

Členové aliance se zatím nemohou dohodnout na udělení statusu oficiálního kandidáta Gruzii. Zatímco USA integraci podporují, Paříž a Berlín to považují za předčasné s ohledem na srpnový ozbrojený konflikt s Ruskem a napětí, které v této zemi přetrvává.

Jednání s gruzínskou ministryní v Černínském paláci se dnes týkalo bilaterálních vztahů i vývoje v regionu, který se v létě dostal do vojenského konfliktu s Ruskem. Česká republika je členem společenství přátel Gruzie. Přátelství se osvědčuje v nepříjemných, polních podmínkách. Budeme i nadále podporovat Gruzii, aby se dostala k opravdovému míru, uvedl Schwarzenberg. Zdůraznil, že dvě části Gruzie jsou stále obsazeny a že tento problém zůstává na pořadu dne.

Ministr připomněl, že nedávná dárcovská konference v Bruselu, kde několik desítek států a organizací světa slíbilo pomoc Gruzii v přepočtu takřka 90 miliard korun, přinesla lepší výsledek, než se očekávalo. Česko se zavázalo pomocí ve výši 158 milionů korun. Jiná kapitola je však podle českého ministra ženevská konference o vytvoření trvalého bezpečnostního mechanismu pro Gruzii, která předminulý týden skončila nezdarem. Je to jen začátek procesu, který bude trvat týdny, nebo měsíce. Jsme teprve na začátku, uvedl.

Tkeshelashviliová navštívila Prahu poprvé. Českou podporu označila za velmi důležitou. Počítáme s touto podporou a velmi si jí vážíme, uvedla. V Praze se dnes setkala také s předsedou Poslanecké sněmovny Miloslavem Vlčkem.

Gruzie se v srpnu pokusila vojensky ovládnout separatistický gruzínský region Jižní Osetii. Moskva, která tuto oblast podporuje, odpověděla zásahem svých jednotek, které pronikly až do nitra Gruzie. Vedle Jižní Osetie je problémová je také Abcházie. Rusko k nevoli EU uznalo nezávislost obou těchto gruzínských regionů.

Ruské jednotky se v říjnu stáhly z takzvaných bezpečnostních zón kolem separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie. Gruzie ale požaduje, aby Moskva stáhla své síly také z Jižní Osetie a Abcházie. Na dodržování příměří podél bývalých takzvaných nárazníkových zón dohlíží pozorovatelská mise Evropské unie. Podle Tkeshelashviliové je Gruzie s působením jejich příslušníků spokojena navzdory kritice ze strany separatistických regionů.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek