Praha a Brusel uspořádají konferenci k situaci na Kubě

27.10.2008
čtk

Evropská komise a Česká republika se dohodly, že za českého předsednictví EU v první polovině příštího roku uspořádají mezinárodní konferenci k situaci na Kubě.

Řekl to dnes v Praze člen EK pro rozvoj a humanitární pomoc Louis Michel po setkání s náměstkem českého ministra zahraničí Janem Kohoutem.

Na programu konference, jejíž termín ještě nebyl stanoven, bude především stav lidských práv na Kubě, zvlášť situace v tamních věznicích, ale i různá pomoc a spolupráce, upřesnil belgický komisař, který minulý týden navštívil Havanu.

Evropská unie a Kuba obnovily za pobytu Michela na Kubě spolupráci. Obě strany o tom podepsaly rámcovou dohodu. Jde o obrat ve vztazích Evropské unie a Kuby. Těší mě, že jsme se dohodli na této společné deklaraci, která vytyčuje rámec pro naši budoucí spolupráci v oblastech společného zájmu, řekl Michel po jednání s Kubánci. Mohlo by jít například o životní prostředí, vědu, obchod či kulturní výměnu. Unie by na tyto účely podle komise mohla vyčlenit 20 milionů až 25 milionů eur (zhruba 500 milionů až 625 milionů korun).

Podle dřívějšího vyjádření kubánského ministerstva zahraničí Michelovu cestu umožnilo nedávné zrušení sankcí EU vůči kubánskému režimu. Česká republika, která kubánský režim dlouhodobě kritizuje, byla původně proti zrušení sankcí. Na společný unijní postoj kývla jen s podmínkou každoročního hodnocení vývoje situace.

Sankce vůči kubánskému režimu, přijaté po zákrocích kubánských komunistických úřadů proti disidentům v roce 2003, zrušila EU letos v červnu, a to ve snaze povzbudit Raúla Castra, který v čele Kuby nahradil v únoru bratra Fidela, k demokratickým krokům. Kubánští disidenti ale tvrdí, že situace v oblasti lidských práv se od nástupu Raúla Castra nezměnila.

Michel na dnešním briefingu dále ocenil ambice Česka v otázce rozvojové pomoci za českého předsednictví EU. Vyzdvihl českou snahu zavádět obnovitelné energetické zdroje v rozvojových zemích. Poznamenal, že pomoc africkým a dalším zemím nejen zviditelňuje EU ve světě, ale přispívá k řešení některých problémů, se kterými se Evropa potýká, například přistěhovalectví. Připustil, že úroveň pomoci může ovlivnit současná finanční krize a že je třeba tento vliv analyzovat.

Podle dokumentů českého ministerstva zahraničí Praha uznává, že hlavní úkoly v otázkách pomoci se v souladu se strategií EU stále týkají afrického kontinentu, ale chce se za svého předsednictví zaměřit také na rozvíjející se oblasti v jihovýchodní a východní Evropě. Zde i jinde ČR vnímá rozvojovou pomoc ve spojitosti s bezpečností.

V roce 2007 šlo v ČR na rozvojovou pomoc 3,6 miliardy korun, tedy 0,11 HDP, sdělil v květnu náměstek ministra zahraniční Jan Kohout. Přitom již v roce 2010 by Česko mělo podle svých závazků na rozvojovou pomoc vynaložit 0,17 procenta HDP. Náměstek tehdy připustil, že bude těžké tento závazek splnit.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek