EU chystá plán pomoci krizí zasaženému Maďarsku

28.10.2008
čtk

Evropská unie chystá plán na pomoc Maďarsku, které těžce zasáhla finanční krize.

Novinářům to dnes řekla mluvčí Evropské komise Amelia Torresová. Unie by měla Maďarsku poskytnout úvěr, jehož výši však zatím nespecifikovala. Členské státy ovšem podle Torresové s finanční injekcí již vesměs souhlasily.

Komise může získat potřebné peníze na finanční trzích. Nepůjdou z rozpočtu Evropské unie, dodala Torresová.

Nejde přitom o jedinou finanční pomoc, která by se do Maďarska měla poslat. Země již v pondělí uzavřela s Mezinárodním měnovým fondem a právě Evropskou unií dohodu o záchranných opatřeních na stabilizaci maďarské ekonomiky. Suma finanční pomoci se dojedná až v dalších dnech, podle analytiků by mohla přesáhnout deset miliard dolarů.

Maďarsko se obrátilo na fond a Evropskou centrální banku s žádostí o pomoc tento měsíc. Kvůli světové finanční krizi prodávali investoři maďarská aktiva a klesl kurz forintu. Trh s obligacemi navíc zkolaboval kvůli obavám z toho, že země bude potřebovat objemnou finanční pomoc zvenčí.

Budapešť jednala s MMF od začátku měsíce, aby obnovila důvěru investorů. Vláda s centrální bankou přijaly řadu opatření na posílení měny a finančního trhu. Centrální banka například minulou středu zvýšila mimořádným krokem základní úrok o tři procentní body na 11,5 procenta. Důvodem k tak razantnímu zvýšení úroků byl propad kurzu forintu.

Potíže Maďarska spočívají v tom, že je země závislá na prodeji obligací zahraničním investorům. V době globální úvěrové krize tak maďarské banky mohou mít problém zajistit si finance na splátky úvěrů.

Vrásky však Maďarům přidělává i státní dluh, protože země již delší dobu vykazuje největší rozpočtový schodek v Evropské unii, což ovšem není důsledek finanční krize. Maďarský server portfolio.hu napsal, že Maďarsko musí příští rok splatit vnější i domácí dluh za zhruba 24 miliard eur (asi 592 miliard Kč).

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek