Kouchner varuje před válkou o Krym

28.10.2008
čtk

Před rusko-ukrajinským konfliktem o poloostrov Krym varoval francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner v dnešním rozhovoru pro ruský list Kommersant.

Krym, který původně dobylo carské Rusko, nyní náleží Ukrajině. Rusko zde však má svou největší námořní základnu Sevastopol, kterou má pronajatu do roku 2017, a většina místního obyvatelstva se netají sympatiemi k Moskvě.

Takové nebezpečí existuje, odpověděl Kouchner na otázku listu, zda vítězná válka s Gruzií může Kreml vést k pokušení zopakovat tento scénář i na jiném místě. Černé moře by mělo být mořem míru, a ne mořem války… Nechceme novou válku o Krym, zdůraznil francouzský ministr, který si podle svých slov v této otázce počíná méně diplomaticky, ale o to čestněji než jiní. Takové nebezpečí existuje, ačkoliv vůbec neobviňuji ruské vedení z toho, že chystá válku o Krym… Všichni však víme, že tam rozdávají ruské pasy, dodal.

Francouzský ministr bude dnes v Petrohradu spolu se svých českým protějškem Karlem Schwarzenbergem jednat s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem hlavně o vztazích mezi Evropskou unií a Ruskem, jakož i o Gruzii a íránském jaderném programu. Francie toto pololetí unii předsedá, od nového roku ji v této roli vystřídá ČR.

Kouchner v interview ocenil, že sice zůstalo několik sporných momentů, nicméně Rusko celkově splnilo své závazky ohledně stažení svých vojsk z Gruzie, kam vstoupily během srpnového konfliktu o gruzínské separatistické provincie Jižní Osetii a Abcházii. Tuto válku označil ministr za kolosální krizi ve vztazích mezi Ruskem a unií.

Unie podle Kouchnera nadále kategoricky odmítá ruské uznání nezávislosti Jižní Osetie a Abcházie a požaduje rozmístění svých mírových sil i v těchto oblastech, což Rusko odmítá, a návrat uprchlíků. Nicméně EU má nadále i velký zájem o spolupráci s Ruskem, a to včetně ruské účasti na budování plynovodu Nabucco, který je považován za konkurenta chystanému ruskému plynovodu South Stream.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek