Fischerová-Boelová: Světová finanční krize zasáhla i zemědělství

30.10.2008
čtk

Světová finanční krize zasáhla také zemědělství, díky záchranné síti plateb jsou však dopady na něj v Evropské unii menší než na jiné sektory. Na tiskové konferenci to dnes řekla eurokomisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischerová-Boelová, která je na dvoudenní návštěvě České republiky.

Dopady krize na zemědělství podle Fischerové-Boelové ale rozhodně nejsou tak výrazné jako například na automobilový průmysl. Jeho tuzemské firmy přitom podle dnes zveřejněných odhadů Sdružení automobilového průmyslu v důsledku krize propustí letos a začátkem příštího roku kolem 10.000 lidí z více než 120.000 pracovníků.

„V důsledku krize může být pro zemědělce obtížnější najít finanční prostředky pro zvyšování výroby či na potřebné inovace,“ uvedla Fischerová-Boelová. Podle ní se krize v zemědělství projevuje tím, že zatímco ceny produktů jdou dolů, vzrůstají v sektoru výrobní náklady.

Ceny zemědělských produktů jsou v současnosti na světových trzích i v tuzemsku výrazně nižší než před rokem. Například tuna potravinářské pšenice, tuzemské nejvýznamnější obiloviny, se podle údajů Státního zemědělského intervenčního fondu nyní prodává za zhruba 4000 Kč. V říjnu loňského roku se přitom její cena blížila úrovni 6000 Kč.

Komisařka dnes v souvislosti s nastávajícím předsednictvím České republiky v EU jednala s ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem a zástupci oborových organizací. Podle Fischerové-Boelové začala její první jednání kvůli předsednictví s českou stranou před měsícem.

„Chceme především pokračovat v diskusi o budoucnosti zemědělské politiky EU, dalším velkým tématem je kvalita potravin,“ řekl dnes k prioritám ČR během půlročního předsednictví Gandalovič. ČR převezme v lednu předsednictví po Francii, která unii předsedá v současnosti.

Podle Fischerové-Boelové by se měla EU v blízké budoucnosti věnovat zejména ekologii, otázkám biodiverzity a inovací v sektoru. Přislíbila také, že se zasadí o postupné vyrovnání rozdílů mezi starými a novými členskými zeměmi EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek