Slovenský premiér Fico válčí s novináři

30.10.2008
čtk

Novináři slovenských deníků jsou idioti. Myslí si to slovenský premiér Robert Fico. Předseda
nejsilnější vládní strany Smer-SD má napjaté vztahy s médii už delší čas. Podle něj nepravdivě informují o vládní politice.

Hulvátským, idiotským způsobem atakujete vládu Slovenské republiky, prohlásil Fico. Komunistický tisk projevoval k disidentům větší vstřícnost, než jakou projevujete vy vůči demokratické vládě, dodal.

Slovenskému premiérovi se nelíbil článek deníku Pravda o jeho návštěvě Vietnamu. Podle listu vyřizoval ve Vietnamu zakázku pro finanční skupinu J&T, která kontroluje výrobce kotlů SES Tlmače. Podnik se spolu s dalšími firmami snaží získat v zemi mnohomiliardovou zakázku. Pravda připomněla Ficovo dřívější tvrzení, že má rád finanční žraloky z J&T jako koza nůž. Jestli naháním někomu kšeft, tak je to 2200 zaměstnancům SES Tlmače, kteří mohou získat zakázku na deset let, tvrdil premiér.

Jeho kritika se nevyhnula ani nejčtenějšímu deníku Nový čas. Jen idiot z Nového času může napsat, že jsem jel do Vietnamu, abych naháněl pracovní síly zpátky na Slovensko a že si nevšímám deseti procent nezaměstnaných na Slovensku, pokračoval Fico. Vláda se prý snaží, aby slovenští zaměstnanci nebyli ohrožováni lacinou pracovní silou z jiných zemí.

Označení idiot si vysloužili i žurnalisti z listu Hospodárské noviny. Jen idiot může napsat, že stopa vede k Ficovi, protože lidé na Slovensku ztrácejí práci, uvedl premiér.

Údajné překrucování faktů a klamání veřejnosti premiér médiím vytýkal už dříve. Vláda se dostala do sporu s médii i při přípravě kontroverzního tiskového zákona, kterým se redakce musí řídit od června.

Zákon vyvolal kritiku mezinárodních organizací, ale i protesty novin na jejich titulních stranách. Zavedl totiž povinnost tisku a agentur uveřejňovat nejen opravy, ale i odpovědi dotčených osob na jejich články. Dnes si premiér stěžoval, že noviny reakce odmítají uveřejnit. Fico se kvůli článkům též sám soudí s několika médii, v civilních sporech od nich požaduje omluvu a odškodné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek