Bankovní krize na Islandu bude stát 85 procent HDP země

31.10.2008
čtk

Celkové náklady na vypořádání se s bankovní krizí na Islandu můžou dosáhnout 1,1 bilionu islandských korun (180 miliard Kč). Uvedl to premiér Islandu Geir Haarde. Suma představuje 85 procent hrubého domácího produktu, který severský stát vytvořil v roce 2007.

Premiér uvedl ve čtvrtečním dopisu pro parlament, že rozpočtový deficit v příštím roce dosáhne až deseti procent ekonomického výkonu státu. Hrubý dluh země, který na konci minulého roku představoval 29 procent HDP, by mohl na konci příštího roku stoupnout nad 100 procent.

V jiné zprávě Haarde uvedl, že Island stále uvažuje o soudní při s Británií kvůli sporu o zmrazené vklady v islandských finančních institucích. Zda má Island případ otevřít, nyní přehodnocuje najatá britská právní firma. Podle Haardeho je absurdní, aby se na islandské zájmy vztahovala v Británii protiteroristická legislativa.

Finanční systém Islandu se téměř položil, protože byl stát nucen během měsíce převzít tři ze svých největších bank. Někteří ekonomové se obávají, že se výkon hospodářství Islandu v příštím roce sníží až o desetinu. Na rozdíl od Británie nebo USA nemohl Island svým bankám zajistit patřičnou podporu vzhledem k tomu, jaký je poměr finančního sektoru k HDP země.

Islandské banky dluží zahraničním věřitelům přes 60 miliard dolarů, protože se v posledních letech pustily do velkých zahraničních akvizic. Hrubý domácí produkt Islandu v minulém roce přitom dosáhl 11 miliard dolarů, protože země má jen 300.000 obyvatel, připomněla agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek