Chorvatsko může ukončit přístupové rozhovory s EU již v roce 2009

31.10.2008
EUobserver

Chorvatsko by mohlo ukončit přístupová jednání s EU na konci příštího roku, pokud splní zbývající podmínky. Srbsko by se na druhou stranu mohlo stát oficiální kandidátskou zemí, alespoň tak to vyplývá ze zprávy Evropské komise zabývající se přibližováním západních balkánských států k EU.

„Chorvatsko udělalo všeobecný pokrok za tři roky vyjednávání… Pokud splní poslední zbývající podmínky, Komise se domnívá, že bude možné uzavřít přístupová jednání koncem roku 2009,“ uvádí se v dokumentu.

Vedle vítaného pokroku v některých oblastech, Brusel tlačí na další reformy. „Vedle úspěchů v samostatně diskutovaných kapitolách se musí Chorvatsko snažit o změnu zejména v oblastech justiční a veřejné správy, v boji proti korupci, za práva menšin, nevyjímaje návraty uprchlíků a válečné zločiny,“ tvrdí se ve zprávě.

Chorvatsko má statut kandidátské země pd roku 2004 a rok poté se začala vést přístupová jednání., snaží se o přijetí do EU v roce 2010, nejpozději však 2011. Na druhou stranu se proti uvedení přesného data přístupu k EU postavily některé členské státy – Francie, Německo a Nizozemí – které považují ratifikaci Lisabonské smlouvy za přednější. Oba státníci, francouzský prezident Sarkozy a německá kancléřka Merkelová, již dříve řekli, že další rozšíření EU se nemůže uskutečnit v dosavadním právním rámci Unie.

Finální podoba zprávy bude Komisí prezentována 5. listopadu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek