Srbsko by se mohlo stát kandidátem EU i bez dopadení Mladiče

31.10.2008
čtk

Srbsko by mohlo získat status kandidáta členství v Evropské unii v roce 2009, i když se do té doby nepodaří dopadnout generála Ratka Mladiče, někdejšího vojenského velitele bosenských Srbů, kterého haagský tribunál obvinil z genocidy a dalších zločinů. V rozhovoru pro agenturu AFP to dnes prohlásil první místopředseda srbské vlády a ministr vnitra Ivica Dačić.

„Spojené státy jistě dělají všechno možné, aby zatkly bin Ládina, ale stále ho nedopadly. To je i náš případ,“ řekl Dačić. Podle jeho slov zatčení Mladiče už není otázkou politického rozhodnutí, ale skutečností prý je, že nikdo není s to říci, kdy se tak stane. „Důležité je, že Srbsko plně spolupracuje s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) a podniká všechna nutná opatření“, aby mohl být zatčen i bývalý vůdce chorvatských Srbů Goran Hadžić. Také na něho vydal ICTY zatykač pro zločiny spáchané za válek v bývalé Jugoslávii.

Dačić připomněl, že také Chorvatsko mohlo v říjnu 2005 postoupit ve své evropské perspektivě, přestože generál Ante Gotovina, další z obviněných ICTY, nebyl v té době ještě zatčen.

Zatčení Mladiče a jeho předání do Haagu je ovšem klíčovou podmínkou, kterou sedmadvacítka stanovila, aby Srbsko mohlo postoupit v procesu přibližování k EU. Nizozemsko ještě v září zablokovalo dohodu o volné výměně zboží mezi EU a Srbskem, přičemž argumentovalo skutečností, že Mladič je stále na útěku před spravedlností.

Prakticky všechny ostatní členské země EU byly ochotny učinit vůči Srbsku gesto dobré vůle, když byl v červenci zatčen někdejší šéf bosenských Srbů Radovan Karadžić.

„Je důležité, že nikdo na světě nemá dojem, že by tato vláda někoho chránila nebo schovávala,“ prohlásil Dačić. Vyjádřil optimismus, že Srbsko dostane status kandidáta členství v EU, jakmile to bude možné. Podle jeho názoru je to důležité pro posílení proevropských nálad v Srbsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek