Unie navrhla konferenci o míru v Kongu

01.11.2008
čtk

Evropská unie zvýšila diplomatickou aktivitu s cílem zabránit dalšímu zhoršení krize ve východním Kongu. Vládní jednotky tam ustoupily před povstalci, kteří obklíčili středisko oblasti Gomu, a v důsledku předchozích bojů tam hrozí humanitární krize obrovských rozměrů. Člen Evropské komise Louis Michel vyzval k uspořádání regionální vrcholné schůzky v Nairobi o možnostech řešení krize a do Konga odletěli ministři zahraničí Francie a Velké Británie. Bezpečnostní výbor unie však zamítl vyslání vojáků EU do Konga.

Poslední organizovanou silou, která zůstala v Gomě, aby čelila povstaleckým jednotkám Laurenta Nkundy, jsou mírové jednotky OSN, řekl dnes mluvčí organizace Kevin Kennedy. Povstalci Gomu obklíčili a požadují jednání s vládou o bezpečnostní situaci.

Nkunda ve středu po několikadenních bojích s armádou vyhlásil příměří, aby prý zabránil panice mezi civilisty. Boje však už vyhnaly z domovů statisíce lidí, jejichž postavení je zoufalé. Zmocněnec OSN v Kongu Alan Doss dnes označil příměří za křehké a řekl, že klid zbraní nevydrží, nebude-li dosaženo pokroku na politické a diplomatické frontě.

Goma je hlavní město oblasti Severní Kivu, kde má OSN 6000 vojáků. Celkově jich je v Kongu 17.000 a podle Kennedyho by někteří z nich měli být převeleni do okolí Gomy. Nepokoje v dalších oblastech však brání soustředění veškerých sil na východ země.

Humanitární organizace se obávají, že boje výrazně zdramatizují už tak vážnou krizi na východě Konga. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun už údajně jednal o příměří s konžským prezidentem Josephem Kabilou a jeho rwandským protějškem Paulem Kagamem. Boje totiž probíhají na hranicích těchto dvou zemí. Nkunda tvrdí, že ochraňuje příslušníky kmene Tutsi před rwandskými členy kmene Hutu, kteří okupují pralesy ve východním Kongu. Konžská vláda obviňuje Rwandu, že rebely podporuje.

Louis Michel dnes po jednání v Kongu a ve Rwandě navrhl, aby se v Nairobi sešli vedoucí představitelé všech zemí oblasti a také zástupci mezinárodních organizací a jednali o dohodě, která by konflikt ukončila. Jeho mluvčí oznámila, že prezidenti Kabila a Kagame už účast na této případné vrcholné schůzce slíbili.

Ministři zahraničí Francie a Velké Británie Bernard Kouchner a David Miliband mají podle mluvčího francouzského ministerstva navštívit kromě hlavního města Kinshasy také Gomu a posoudit tamní humanitární a bezpečnostní situaci. Miliband pak má navštívit také Rwandu.

Bezpečnostní výbor EU dnes rozhodl proti vyslání mírových sil unie do Konga k podpoře sil OSN a podle agentury AP uvedl, že unie se soustředí na diplomatické a politické úsilí. Evropané jsou v otázce vyslání vojáků hluboce rozděleni, ale podle anonymních zdrojů není v budoucnu tento krok vyloučen, napsala AP.

Nynější konflikty v zemi navázaly na občanskou válku v Kongu z let 1998 až 2003. V zemi tak nadále trvá jedna z největších humanitárních krizí na světě. Šetření OSN uvádí, že hlavním důvodem bojů je úsilí získat přístup k nerostným zdrojům. Mezi ně patří hlavně diamanty, zlato, měď a kobalt.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek