Evropa slibuje Kongu humanitární pomoc

02.11.2008
čtk

Ministři zahraničí Británie a Francie, David Miliband a Bernard Kouchner, dnes slíbili pomoc civilistům, kteří uprchli před boji mezi vládní armádou a povstaleckými jednotkami Laurenta Nkundy ve východním Kongu.

Zda by Evropská unie mohla do oblasti ohrožené humanitární krizí poslat své vojáky, je ale zatím stále ve stádiu úvah, napsala agentura Reuters.

Kouchner a Miliband v Kongu zjišťují, jak by sedmadvacítka mohla pomoci tamní vládě, mírovým jednotkám OSN a humanitárním pracovníkům, kteří se snaží pomoci uprchlíkům. Britská BBC dnes uvedla, že své domovy v důsledku nynějšího konfliktu muselo opustit asi čtvrt milionu lidí.

Nemyslím si, že tu jsme proto, abychom jednali o jednotkách EU, prohlásil šéf britské diplomacie. Jsme tu proto, abychom jednali o humanitární pomoci, dodal. V Kongu slouží 17.000 vojáků OSN, jde o největší kontingent mezinárodní organizace, ale podle BBC jen stěží drží současnou situaci pod kontrolou. Pokud by se to příslušníkům OSN nedařilo, uvažovala by sedmadvacítka o vyslání 1500 svých vojáků do této země. Podle britského náměstka pro Afriku, Asii a OSN Marka Mallocha-Browna by to ovšem bylo až krajní řešení.

Jediné co chceme, je vrátit se domů. Jídlo to nevyřeší, cituje agentura Reuters jednu z uprchlic.

Jednotky povstalců pod vedením Laurenta Nkundy, které se v uplynulých dnech střetly s konžskou armádou, jsou rozmístěny kolem východokonžského města Goma.

Příměří, které Nkunda vyhlásil, zatím znepřátelené strany dodržují. Vůdce povstalců uvedl, že chce do Gomy vpustit humanitární pracovníky, aby poskytli pomoc civilnímu obyvatelstvu. Podle zpravodaje BBC do konfliktem zasažené oblasti sice začala proudit potravinová pomoc, ale jídla se nedostává pro všechny a zejména u dětí se projevují vážné nemoci. Někteří uprchlíci se snaží vrátit domů přes území, které kontrolují Nkundovy jednotky, a putují pěšky.

Nynější konflikty v zemi navázaly na občanskou válku v Kongu z let 1998 až 2003. Boje na hranicích východního Konga a Rwandy ospravedlňuje Nkunda tím, že ochraňuje příslušníky kmene Tutsi před rwandskými členy kmene Hutu, kteří okupují pralesy ve východním Kongu. Konžská vláda obviňuje Rwandu, že Nkundovy rebely podporuje. To Rwanda odmítá, nicméně do Konga v posledních letech dvakrát podnikla invazi.

Během posledních dvou let opustilo podle OSN kvůli konfliktu své domovy kolem jednoho milionu lidí.

Vedoucí představitelé EU a Africké unie navrhli kvůli konžské krizi svolat regionální summit. S účastí na takové schůzce souhlasili i konžský prezident Joseph Kabila a jeho rwandský protějšek Paul Kagame. Vůdce povstalců Nkunda podle eurokomisaře pro rozvoj a humanitární pomoc Louise Michela na summit zatím pozván nebyl.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek