Maroko zakázalo francouzský časopis pro udajné urážení islámu

03.11.2008
čtk

Marocká vláda zakázala v zemi distribuci nejnovějšího čísla francouzského časopisu L’Express, jehož obsah podle ní uráží islám. Redakce obvinění odmítla s tím, že články pod titulkem Šok mezi Ježíšem a Mohamedem jsou nezaujaté a mají sloužit k prohloubení dialogu mezi křesťanstvím a islámem.

Marocká vláda v neděli neupřesnila, co jí konkrétně v článcích vadí. Prohlásila jen, že texty jsou urážlivé povahy, a že místní zákonodárství umožňuje kabinetu zakázat jakoukoliv publikaci, o které se domnívá, že uráží islám, nebo krále, či podkopává veřejný pořádek.

Redakce francouzského časopisu vyjádřila údiv nad rozhodnutím marocké vlády s tím, že jen popisuje a nehodnotí obě náboženství, jejichž představitelé se mají v příštích dnech setkat a jednat v Římě.

Agentura AP však soudí, že mnohým muslimům se nejspíš nelíbí například tvrzení v jednom článku, že korán ospravedlňuje násilí vůči těm, kteří odmítají poslouchat muslimský zákon.

Marocké království na severu Afriky je bývalou francouzskou kolonií a současným výrazným spojencem EU a USA. Islám, který je zde státním náboženstvím, se v zemi však v poslední době silně politizuje. Naprostou většinu obyvatel tvoří sunnitští muslimové.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek