EU oslovila budoucího amerického prezidenta

04.11.2008
EUobserver

Neformální schůzka ministrů zahraničí EU, jež se konala včera v Marseilles, dala vzniknout otevřenému dopisu příštímu americkému prezidentovi. V textu byl vznesen apel, aby se USA více zapojily do mezinárodního dění – zejména obnovení vztahů s Ruskem a stabilizace mírové situace v Afghánistánu a na Středním východě.

Dokument, který bude odeslán až jasnému vítězi amerických prezidentských voleb, byl obsahově navržen diplomaty francouzského předsednictví. Zdůrazňuje 4 rámcové priority, jmenovitě lepší souhru v Afghánistánu, kde by se na konci roku 2009 měly konat volby určující pro mírovou vládu v celé zemi. Současně představitelé EU upozorňují na revitalizaci ruského hospodářství a podtrhují nutnost spolupráce, která by mohla eliminovat další možné konfrontace. Třetí výzvou budoucí administrativě by měl být mírový proces na Blízkém východě, kde EU navrhuje, že se bude podílet jako na izraelsko-palestinských jednáních. Na závěr podtrhuje důležitost multilateralismu v mezinárodní politice a navrhuje reformovat OSN, Mezinárodní měnový fond a skupinu G8, jež by se měla rozšířit na 14 států.

„Dobu, kdy se lidé ptali, co vlastně je Evropa, máme za sebou, řekl francouzský ministr zahraničí Kouchner. „Evropa již má své telefonní číslo, reagoval na dávnou poznámku Henryho Kissingera a dodal, že „je to číslo předsedající země EU, v současné době Francie, za dva měsíce České republiky.

Třebaže postoje zemí EU vůči USA rozhodně nejsou jednotné – bývalé postkomunistické země odmítají vstřícnější postoj k Rusku a obnovení jednání o plánovaném partnerství, Německo je zase americkou stranou kritizováno za střízlivé nasazení svých vojáků v Afghánistánu. Dopis by měl začít zacelovat trhlinu ve vzájemných vztazích EU a Spojených států, která vznikla kvůli Bushově unilaterální politice a zejména kvůli invazi do Iráku v roce 2003.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek